….:: Reporter – Star Wars tentoonstelling in Noord-Scharwoude :..

Afgelopen zaterdag, 15 augustus, vond de officiële aftrap plaats van de Star Wars tentoonstelling Collecting The Force in het Geoffrey Donaldson Instituut (GDI) in Noord-Scharwoude. Om 14:00 werd er feestelijk geopend in het bijzijn van naar onze schatting zo’n vijftig enthousiaste bezoekers en enkele afgevaardigden van de Dutch Garrison.

Tot en met half januari 2016 kunnen liefhebbers in het GDI de verzameling bekijken van Roloff de Jeu, in het dagelijks leven docent aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. De tentoonstelling is gratis te bezoeken op maandag, woensdag en zaterdag en de komende maanden zal de inhoud van de vitrines diverse keren rouleren. Bij de opening bestond de inhoud uit onder meer Star Wars boeken, strips, posters en speelgoed van voornamelijk Amerikaanse origine, maar ook uit eigen land waren items te bezichtigen. Het meest indrukwekkend was een filmrol met de eerste akte van Star Wars (1977), compleet met Nederlandse ondertiteling. Zeer uniek dus!

Het geheel werd, behalve met een viertal Stormtroopers, ook aangekleed met versnaperingen. Daarbij konden koekjes in de vorm van Yoda niet ontbreken. Dit alles in combinatie met het publiek zorgde voor een zeer relaxte sfeer en veel gezelligheid. De Jeu nam zelf nog even het woord tijdens een korte openingsspeech. Daarin legde hij uit dat hij geen actief verzamelaar meer is, maar uit alles blijkt de liefde die hij heeft voor de Star Wars franchise. Je ziet het terug in zijn verzameling. Het meeste is niet mint in box of AFA90. Nee, je kunt zien dat het een leven heeft gehad en dat het is gebruikt. Er is aan geroken, er is mee gespeeld en het heeft vele avonturen meegemaakt in de fantasie van een tienjarig jongetje.

Wij hadden het geluk om samen met Barend de Voogd, eindredacteur van Schokkend Nieuws – het magazine dat in oktober met een Star Wars special komt, een kijkje te mogen nemen in de kelder van het GDI waar De Jeu nog meer items opgeslagen heeft liggen. Een selectie hieruit zal de komende maanden gebruikt worden om de huidige tentoongestelde items te rouleren. Het is altijd een genot voor een verzamelaar om de verzameling van een collega-verzamelaar te bekijken. Wat heeft hij wat ik niet ken, wat zijn de dingen die overlappen, wat zijn zijn ‘war stories‘? En dat laatste is het mooiste wat er is: het delen van verhalen.

In het geval van De Jeu zijn dat verhalen over bijvoorbeeld zijn tripjes naar beurzen in het buitenland. In Nederland droogde de Star Wars merchandise eind jaren ’80 op, dus zocht hij zijn heil in Engeland en Amerika. Zo vertelt hij over figuren die hij meenam naar het buitenland om te ruilen, om vervolgens met een doos vol andere spullen terug te keren. De desbetreffende kartonnen doos van pak ‘m beet twintig jaar geleden wijst hij nog even aan. Uiteindelijk is een verzameling niet een hoop spullen, maar een collectie van herinneringen. En in het geval van De Jeu lijken dat veel mooie te zijn.

Dat is waarschijnlijk ook meteen het enige minpunt aan de tentoonstelling. Bezoekers zullen het moeten doen zonder het enthousiasme van de inmiddels veertigjarige De Jeu. Gelukkig kent de tentoonstelling een interactief karakter (met je smartphone of tablet heb je toegang tot extra informatie via een lokale server) en worden er binnenkort ook allerlei documentaires en andere filmpjes vertoond in de filmzaal die bijna af is. Ben je de komende maanden dus een keer in de buurt, of ben je op zoek naar een leuke manier om een uurtje (of twee) door te brengen, neem dan zeker een bezoekje!

Het GDI is gevestigd aan de Dorpsstraat 612, in Noord-Scharwoude. Meer informatie vind je op donaldsoninstituut.nl.

 

 

 

 

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina