Zou jij je kind(eren) een Star Wars naam geven?
zondag 23 augustus 2015

Voor veel mensen komt er een tijd in hun leven om aan kinderen te beginnen. En dat brengt heel wat met zich mee. Wat te denken van het uitzoeken van een goede naam voor je kind? Ga je voor originaliteit, of voor traditie? En natuurlijk zijn er mensen die hun kind de naam van een personage geven uit Star Wars. Zelfs in het o zo nuchtere Nederland!

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank is een overzicht te vinden van alle kindernamen die in 2014 zijn geregistreerd. Sinds 1970 is het in de Nederlandse wetgeving mogelijk om behoorlijk veel vrijheid uit te oefenen in de keuze voor kindernamen. En daar wordt steeds meer dankbaar gebruik van gemaakt.

In 2014 was er niemand die ervoor koos zijn kind Yoda of Lando te noemen. Maar ook Anakin of Padmé werden niet gekozen als voornaam. Wel kwamen we één keer de naam Obi tegen. Han werd slechts twee keer gekozen, maar wat zullen dat coole kinderen worden! Dappere dames zijn er ook bijgekomen. De naam Leia werd namelijk 18 keer geregistreerd. De kans dat we over twintig jaar in Boer Zoekt Vrouw een Luke als kandidaat tegenkomen, is aanwezig. De naam werd maar liefst 78 keer gekozen. Maar de absolute koploper is zijn oom in de film. Er kwamen in 2014 bijna tweehonderd Owens bij in Nederland.

In Europa, waaronder in België, was tot en met 2012 (recentere gegevens zijn niet bekend) de naam Lucas erg populair. In Zweden stond de naam in 2013 zelfs op nummer één! In Amerika kwam vorig jaar de naam Anakin voor het eerst in de top 1000 op plek 957. In exacte cijfers vertaald komt dat neer op 218 baby’s. Tegenwoordig vinden we de naam Wendy bijvoorbeeld heel normaal, maar het was (net als Anakin) een verzonnen naam. De naam verscheen voor het eerst in het boek Peter Pan van J.M. Barrie. Dus hoe lang zal het duren, voordat Anakin een normale naam wordt?

Natuurlijk zijn de meeste namen niet voorbehouden aan Star Wars. Maar het roept toch een interessante vraag op: zou je het overwegen of heb je het weleens overwogen om je (toekomstige) kind te vernoemen naar een Star Wars personage?

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
 • Danny Baars

  Haha mijn dochter geboren in 2004 heet Jamilia Isabella. Vernoemd naar de Queen of Naboo in Ep 2. Mijn zoon uit 2006 heet Markus Anakin. Heeft introductie nodig 😉 Over 3 weken wordt ik opnieuw papa van een meid. En die gaat …. heten !

 • Joruus

  ik heb nog geen kinderen maar ik zou mijn kind geen star wars voornaam geven maar ik vind het wel mooi als tweede naam

 • rjzwan

  Mijn dochter heet Mara (geboren 2010). In de films komt deze naam niet voor, maar in de boeken die volgen op de films heet één van de personages Mara Jade. Zij trouwt uiteindelijk met Luke Skywalker.
  Het grappigste is, dat het beste vriendje van Mara, Luke heet. En hij is dus vernoemd naar Luke Skywalker… Dit kan bijna geen toeval zijn

  • Nee, dat is te toevallig. Wat grappig! Die zijn vast voorbestemd voor elkaar. 😉Tags: