Verslag van de Star Wars: Rebels première in Amsterdam – deel 1
maandag 29 september 2014

Gisteren vond in Pathé De Munt in Amsterdam de première plaats van Star Wars: Rebels. We waren de zondagmiddag naar de hoofdstad getrokken om het feestelijke evenement van Disney XD bij te wonen. Voor een kort sfeerverslag kun je in de loop van deze week terecht op onze Events pagina. We starten ons verslag met een korte bespreking van de pilot!

In de volgeladen bioscoopzaal werden we getrakteerd op Opkomst van het Verzet, de Nederlands gesproken pilotaflevering met de stemmen van onder andere Hein Gerrits (Ezra) en Canick Hermans (Sabine). Voorafgaand aan de vertoning volgden eerst nog enkele korte filmpjes, zoals Property of Ezra Bridger en Special Entanglement, filmpjes die ook al eerder op het internet te bewonderen waren.

De zaal bestond voor een groot gedeelte uit (zeer jonge) kinderen. En dat is ook precies de doelgroep voor Star Wars: Rebels. Enkele grappen in de pilot werden dan ook zeer goed door hen ontvangen. Of de serie met deze nieuwe generatie een brug kan gaan slaan naar de nieuwe films is nog maar de vraag en een antwoord hierop zal pas op de langere termijn komen. Belangrijk is ook dat de wat oudere fans de serie gaan omarmen.

Een ingrediënt daarvoor is de kwaliteit van de animaties. En die zien er bijzonder goed uit. De lat lag inmiddels ook aardig hoog. Star Wars: The Clone Wars heeft als serie in zijn bestaan van zes seizoenen een enorme groei doorgemaakt. Naarmate de seizoenen vorderden werden de animaties gelikter en werden de verhalen en personages interessanter. Als Rebels eenzelfde groei kan laten zien, staat ons nog heel wat te wachten. De bioscoopervaring maakte op het gebied van geluid vooral veel indruk. Hopelijk gaat daarvan niks van verloren in de thuissfeer. De muziek was uitstekend met originele doch herkenbare thema’s met John Williams verwijzingen, maar ook de rest van het geluid (zoals omgevingsgeluiden, geluidseffecten en dergelijke) klonken zeer sprankelend. Het lijkt erop dat er veel energie is gestoken in authenticiteit en die missie is zondermeer geslaagd.

Er rest enkel nog het verhaal zelf. In een pilotaflevering wordt de basis gelegd en word je als kijker geïntroduceerd aan de hoofdpersonages, die voor de toeschouwer een familie moet vormen en iets moet uitstralen waar je je makkelijk mee identificeert op een of andere wijze. We ontmoeten in het begin de jonge Ezra Bridger, die als wees zichzelf moet redden op zijn thuisplaneet Lothal. Dat doet hij onder meer door gestolen objecten op de zwarte markt te verkopen. Zodoende stuit hij op de bemanning van de Ghost – bestaande uit de ruige Kanan, de alien spierbonk Zeb, bommenexpert Sabine, pilote Hera en chagrijnige astromech Chopper – die op het punt staan een Keizerlijk transport te overvallen. In een poging een graantje mee te pikken belandt Ezra in een avontuur waar hij aanvankelijk niet op zat te wachten en die voor hem een hele nieuwe wereld opent met de Force!

Deze eerste aflevering is behoorlijk vrolijk en luchtig van toon. Het voelt wat lichtvoetiger aan dan The Clone Wars, maar de serie zal zich nog moeten bewijzen. Het belooft een leuk avontuur te gaan worden en we zijn stiekem heel benieuwd of er ook een brug wordt geslagen naar Star Wars: Episode VII. Voor kinderen is het een zeer geschikte serie, met name door de laagdrempeligheid van de nasynchronisatie en vrolijke aard. Waarschijnlijk zal het niet alle volwassen fans kunnen bekoren. Voor degenen die er niet op kunnen wachten, biedt de originele taal waarschijnlijk wat meer toegevoegde waarde. Hoewel de Nederlandse stemmen prima zijn, komt de serie pas tot zijn recht komt in de oorspronkelijke Engelse taal. En dat is ook niet zo raar met een zeer indrukwekkende stemmencast met onder andere Jason Isaacs, Freddie Prinze Jr. en David Oyelowo. Kort samengevat staan we nog niet uitbundig te juichen maar onze interesse is absoluut gewekt.

Aanstaande vrijdag kan de rest van Nederland kennis gaan maken met Star Wars: Rebels. En vanaf zondag 19 oktober kun je wekelijks de nieuwe afleveringen van het eerste seizoen bekijken op Disney XD. Voor diegenen die het première event niet konden bijwonen, geven we binnenkort ook een goodie bag weg (die werden uitgedeeld op het evenement). Houd onze website de komende tijd dus goed in de gaten. En in de tussentijd kun je natuurlijk ook nog meedoen (als je dat nog niet hebt gedaan!) aan onze Hasbro Inquisitor Lightsaber actie.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+


Tags: