Top 5 Star Wars filmmomenten
vrijdag 15 februari 2013

De Star Wars films zijn een onderdeel van de zogenaamde ‘pop culture’. Er gaat waarschijnlijk geen dag voorbij dat je waar ook ter wereld niet tegen een Star Wars referentie aanloopt. Onlangs werd nog door de Amerikaanse regering een burgerinitiatief voor de bouw van een Death Star afgewezen (iets met te duur en een financiële crisis, u kent het wel), en wie herinnert zich niet de Volkswagen reclame van enkele maanden geleden met de mini Darth Vader? Met name de delen uit de Originele Trilogie (OT) zijn erg invloedrijk. Bepaalde afbeeldingen zijn iconisch geworden, en sommige filmquotes zijn hun eigen leven gaan lijden. In een tijd van crisis brachten ze een stukje hoop en verlichting. En ondertussen veranderde ze de complete manier waarop we tegenwoordig tegen films aankijken…

Ook de films uit de Prequel Trilogie (PT) hebben zijn schare fans. De kwaliteit van deze door CGI doordrenkte films laat echter te wensen over. The Phantom Menace, afgezien van zijn vele (onlogische) tekortkomingen, is vooral een overbodige film. Er wordt niks onmisbaars in gang gezet en het gevoel dat er echt iets op het spel staat ontbreekt. Attack of the Clones voelt aan als een videogame, waarbij er van jou als kijker nooit wordt verlangd om iets om de personages te geven. En tot overmaat van ramp begint datgene waar elke fan al sinds de Originele Trilogie naar uitkijkt – de door de oude Ben Kenobi gerefereerde Clone Wars – zo’n beetje vlak voordat de aftiteling begint. Revenge of the Sith moet veel beloftes inwilligen: de ondergang van Anakin Skywalker, de geboorte van de Keizer, de geboorte van de tweeling en het einde van een vriendschap (waarbij deze in de OT veel meer gewicht en diepgang had in slechts een referentie van Obi-Wan Kenobi dan wat er in twee prequel films bij elkaar wordt getoond). Helaas blijft menig kijker achter met een leeg, weinig meelevend gevoel.

Nu Disney heeft aangekondigd dat er nieuwe films komen, wordt het heel interessant om te zien hoe die films straks worden ontvangen. Een geheel nieuwe generatie gaat voor het eerst kennismaken met dat universum hier ver, ver vandaan. En oude generaties zullen de films seconde voor seconde analyseren, fileren en onder een vergrootglas leggen. Die druk konden de prequel films niet aan en die druk zal nu alleen maar groter zijn. Vertegenwoordigen deze nieuwe films de wederopstanding van Anakin Skywalker? Of wordt het een snelle, verleidelijke en enkele reis naar de dark side? Elke fan hoopt natuurlijk op dat eerste, op nieuwe onvergetelijke momenten.

Daarom kijken we eerst terug. Wat waren onvergetelijke momenten? Een uiterst subjectieve keuze voor de top 5 van de beste Star Wars filmmomenten:

 

5. Het duel tussen Darth Maul en Qui-Gon Jinn, en Obi-Wan Kenobi.The Phantom Menace

In de OT kenden we twee Sith: Darth Vader, die weliswaar veel angst inboezemde maar niet veel van zijn kunsten hoefde te laten zien; en een Keizer die op wat bliksemschichten na vrij passief was. En daarnaast hadden we nog nooit ervaren waartoe een volleerd Jedi – in de bloei van zijn leven – toe in staat kon zijn. Laat staan wat een jonge, bloedfanatieke Sith allemaal zou kunnen? In The Phantom Menace heerste daarom het gevoel van het onbekende. Welnu, genoeg om het een Jedi Master en zijn apprentice heel, heel lastig te maken. Dit duel, in combinatie met de ouderwets briljante muziek van John Williams in de vorm van het nummer ‘Duel of the Fates’, was één van de weinige hoogtepunten uit deze film.

4. De aanval op de Death Star.A New Hope

Terwijl de planetenvernietiger de planeet Yavin nadert, maken de Rebellen zich op een naarbij gelegen maan op voor een ultieme poging het ruimtestation genaamd de Death Star te reduceren tot ruimtegruis. Wat volgt is een gevecht dat zich verhoudt als David tot Goliath met een zeer minieme kans om het steentje in de katapult op de juiste plek te doen laten belanden. Vele Rebellen leggen het loodje en zeker als Darth Vader zich persoonlijk gaat bemoeien met het uitschakelen van vijandelijke piloten lijkt het laatste uur van de Rebellen te hebben geslagen. Echter heeft het Keizerrijk geen rekening gehouden met een jonge piloot die zijn eerste ervaringen doet in het aanwenden van The Force. Het is het moment dat elke kijker herkent, een moment van hoop en lotsbestemming, dat de puzzelstukjes op hun plek vallen. Het is het op-het-puntje-van-je-stoel moment, met opzwepende muziek en laserschoten die om je oren vliegen. Het is het moment dat één persoon het verschil maakt… Nou ja, met een klein beetje hulp van Han Solo natuurlijk!

3. De machine die man werd.Return of the Jedi

Als je de films van de OT bekijkt, lijkt het te gaan om Luke Skywalker. Niets is echter minder waar. Luke Skywalker heeft misschien een hoofdrol, hij is niet het hoofdpersonage. Die rol is weggelegd voor Darth Vader. Star Wars is simpelweg het verhaal van de val en de verlossing van Anakin Skywalker; een jongen die in de Prequels zich vaak tekort gedaan voelde en heel goed was in boos kijken. En hij had zogenaamd geen vader, volgens zijn moeder althans. Duidelijk een vrouw met een psychische stoornis wat onherroepelijk zijn sporen heeft achtergelaten op de jonge Anakin. Tenminste, dat zou een meer logische uitleg zijn geweest voor de motieven van Anakin.
Enfin, als jonge Jedi kon hij de verleidingen voorgehouden door Darth Sidious niet weerstaan en daarvoor betaalde hij een hoge prijs. Als tientallen jaren later zijn zoon Luke voor eenzelfde keuze wordt gesteld en zijn besluit moet gaan bekopen met zijn leven, beseft Darth Vader zich iets: het leven van zijn zoon is hem meer waard dan welke verleiding dan ook die de ‘dark side’ heeft te bieden. Het betekent de terugkeer van Anakin Skywalker en het einde van een tyrannie…

2. De ontdekking van de Rebellenbasis op Hoth.The Empire Strikes Back

Als er één moment is waarop elke fan kippenvel krijgt, dan is het wel op het moment vlak nadat de Rebellen concluderen dat ze zijn ontdekt door het Keizerrijk. In het scherm verschijnen Star Destroyers die worden overschaduwd, terwijl er ondertussen blazers beginnen aan een alles verstommende Imperial March. En als we vervolgens oog in oog komen met een Super Star Destroyer knalt het nummer inmiddels voluit uit de speakers. Het is een moment waarop je je socialer voelt dan ooit, terwijl je de volumeknop van de Home Cinema Set op maximum zet en je buren het genoegen geeft te delen in deze ultieme filmervaring.

1. De onthulling door Darth Vader.The Empire Strikes Back

In de categorie ‘briljant’ en ‘die zag ik écht niet aankomen’. Het is het moment waarop jeugdelijke onschuld verdwijnt en de harde realiteit haar inhaalt. Terwijl een jonge Jedi het verlies van zijn eerste confrontatie in de ogen kijkt en zijn leven aan een zijden draadje ziet hangen, wordt Luke Skywalker geconfronteerd met een keuze. Sterven of de overgang maken naar de ‘dark side’, maar niet samen met de moordenaar van zijn vader, zoals Obi-Wan Kenobi hem had voorgehouden. Nee, de moordende machine van de Keizer is niemand minder dan Anakin Skywalker, de voormalige leerling van Obi-Wan, zijn doodgewaande vader. De tekst “No, Luke. I am your father.” is een klassieker geworden en is zonder twijfel het meest herkenbare filmmoment uit de reeks en tevens een van de meest herkenbare filmmomenten allertijden.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+