The Star Wars #2 – een interessant avontuur gaat verder
dinsdag 15 oktober 2013

Aan het begin van deze maand verscheen het tweede deel van de nieuwe achtdelige Dark Horse comicbook serie, The Star Wars. Vorige maand bespraken we al het eerste deel, nu nemen we een kijkje naar het nieuwe deel. Het verhaal in een notendop:

Het Keizerrijk staat op het punt de vreedzame planeet Aquilae, alwaar men nog in de veronderstelling leeft een vreedzaam verdrag te gaan ondertekenen, aan te vallen en in te nemen. Enkel de doorgewinterde Jedi generaal Luke Skywalker lijkt de enige te zijn die onraad ruikt en zich grote zorgen maakt. Niet lang daarna als de koning wordt gedood in de inmiddels gestarte aanval, is Annikin Starkiller, een Jedi in training, op missie om Prinses Leia in veiligheid te brengen. Ondertussen stuurt Skywalker zijn enige escadron af op het enorme Keizerlijke wapen en zijn de vooruitzichten grimmig.

De euforie van het eerste deel ligt achter ons. Inmiddels hebben we een beetje kunnen wennen aan de hoofdpersonages en is het nu aan het verhaal om zich waar te maken. Voordat we dat doen, moeten we er natuurlijk even bij stilstaan dat The Star Wars is gebaseerd op de eerste versie van het filmscript. En het is niet voor niets de eerste versie, met bijbehorende fouten en problemen. George Lucas maakte na nog enkele versies er een vloeiend, goedlopend verhaal van met innemende personages. Dat neemt niet weg dat er met het materiaal voor handen geen evenwichtiger verhaal had kunnen worden verteld. Daar waar in het eerste deel nog de ruimte werd genomen om personages te introduceren en de basis van het verhaal uiteen te zetten, wordt dat in dit deel overboord gegooid en neemt het verhaal soms enorme sprongen in een te korte tijd en wordt er teveel met namen, plaatsen en termen gesmeten. Dit komt het geheel niet ten goede en maakt het geheel rommelig en verwarrend.

Iets wat niet teleurstelt zijn wederom de tekeningen van Mike Mayhew. Deze zijn gewoonweg prachtig. De Ralph McQuarrie-achtige sfeer wordt gehandhaafd, mede ook dankzij de kleuren die van het papier lijken af te spatten. Daarnaast willen we ook aandacht geven aan de cover van artiest Nick Runge (die ook de cover van het eerste deel verzorgde) welke bijna de kwaliteit van een filmposter benadert. Uiteraard zijn er ook alternatieve covers verkrijgbaar, want het laatje moet immers rinkelen, maar de Runge covers zijn het meest origineel.

Ondanks een ietwat tegenvallend tweede deel kijken we uit naar het vervolg van deze serie. Het blijft een interessante blik in de keuken van Star Wars en geeft een nieuw perspectief op de totstandkoming van de eerste film. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van R2-D2 en C-3PO, die in dit verhaal al volwaardige personages zijn, is interessant om te vergelijken met datgene wat we kennen.

 

Begin november verschijnt het derde deel uit de reeks, en zal zoals gewoonlijk verkrijgbaar zijn bij de betere stripspeciaalzaken. Laat maar komen!