The Star Wars #1 – onze eerste indruk van de nieuwe Dark Horse serie
vrijdag 13 september 2013

Er viel bijna niet aan te ontkomen. De aankondiging aan het begin van dit jaar dat de eerste, ruwe versie van het Star Wars script (geschreven door George Lucas in 1974) vertaald zou worden naar stripvorm sloeg in als een bom. Dat schrijver J.W. Rinzler – bekend van onder andere de uitmuntende ‘Making Of’ naslagwerken – het verhaal zou bewerken en schrijven, droeg bij aan het enthousiaste onthaal van het nieuws. In acht delen wordt het verhaal verteld van onder andere de jonge held Annikin Starkiller, zijn vader Kane Starkiller die meer machine dan man is, de wijze Jedi-Bendu generaal Luke Skywalker en natuurlijk de Sith.

Het verhaal begint met Kane Starkiller, een van de laatste Jedi, die zich met zijn twee zonen Luke en Deak schuilhoudt op de vierde planeet van Utapau. Maar dat gaat niet lang goed. Na een confrontatie met de Sith besluit hij terug te keren naar zijn thuisplaneet Aquilae. Ondertussen zet het Keizerrijk een plan in werking waarbij ze, onder valse voorwendselen in de vorm van een vredevol verdrag, die laatste afvallige planeet probeert in te nemen.

Zo op het eerste gezicht lijkt het door de bekend klinkende namen van personages, maar ook van bijvoorbeeld locaties en voertuigen vertrouwd. Maar vanaf de eerste pagina kun je die notie naast je neerleggen, als duidelijk wordt dat het hier om een behoorlijk ander verhaal gaat en de meeste vergelijkingen met de film dan ook mank gaan. Hoewel elementen van beide verhalen uiteraard raakvlakken hebben, liggen de verhoudingen heel anders. En dat is maar goed ook. Niemand zit te wachten op een herkauwde versie van de film. Sterker nog, die bestaat al in de vorm van de Star Wars: Infinities reeks. Nee, The Star Wars staat ver genoeg af van de uiteindelijke film om je interesse te prikkelen.

Een ultiem oordeel vellen over het verhaal op basis van slechts één nummer is niet realistisch. Naar onze mening is het een zeer interessant en veelbelovend project en we kunnen dan ook niet wachten op de volgende delen om te zien hoe het verhaal zich gaat ontvouwen. Dat enthousiasme is overigens voor een groot deel mede te danken aan de werkelijk voortreffelijke art van Mike Mayhew, die op prachtige wijze het gevoel van de eerste Ralph McQuarrie concepten weet uit te stralen. Het geeft het daarmee een filmische sfeer die tegelijkertijd zowel fris als vertrouwd aanvoelt.

Wil je zelf een voorproefje zien en een idee krijgen van dit project? Dan biedt de website van Dark Horse Comics uitkomst. Aldaar kun je namelijk de eerste paar pagina’s van dit nummer bekijken.

 

The Star Wars is verkrijgbaar bij de betere stripspeciaalzaken en webshops. Het eerste nummer is met verschillende covers verschenen.