The Force Awakens in cijfers: NL en daarbuiten
zaterdag 19 december 2015

Al lang voordat Star Wars: The Force Awakens in première zou gaan, gingen een groot deel van de speculaties niet over het verhaal of andere filmgerelateerde zaken. Nee, het ging vooral ook over opbrengsten en het breken van records. Nu de film draait, hebben we al wat eerste cijfertjes uit binnen- en buitenland voor je!

Afgelopen woensdag ging The Force Awakens in twaalf landen draaien, waaronder Nederland en België. In alle twaalf van die landen was de nieuwe Star Wars film (bijna vanzelfsprekend) de nummer 1 film. Exacte bedragen in euro’s hebben we nog niet, die verwachten we aanstaande woensdag te krijgen, maar dit zijn de gegevens:

Nederland
Opbrengst woensdag: 800.000 dollar (omgerekend iets minder dan 750.000 euro)
Geschatte bezoekersaantal: ongeveer 45.000
Record: Hoogste openingsopbrengst ooit
Record: Hoogste IMAX openingsopbrengst ooit

België
Opbrengst woensdag: 800.000 dollar (omgerekend iets minder dan 750.000 euro)
Record: Hoogste openingsopbrengst ooit
Record: Hoogste IMAX openingsopbrengst ooit

Amerika
In Amerika ging de film twee dagen later pas in première, op 18 december. Nou ja, daar moet wel een kleine kanttekening bij geplaatst worden. In Amerika waren er al zogenaamde preview screenings op de donderdagavond, die worden meegerekend in de berekening voor de openingsdag. Volgens de eerste berichten zou de film, inclusief die previews, meer dan 120 MILJOEN dollar op de openingsdag hebben opgebracht. Het vorige record staat op naam van Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 met ‘slechts’ 91 miljoen.
Volgens prognoses van Disney zou The Force Awakens daarmee naar een openingsweekend gaan in de regionen van 215 miljoen dollar, waarmee het het huidige record in handen van Jurassic World (208 miljoen) zou verbreken.Tags: