Sterrenoorlog bij Nederlandse uitgevers van Star Wars strips
vrijdag 11 december 2015

Er is iets vreemds aan de hand in Nederland. Jarenlang moesten Nederlandse Star Wars fans, die graag Star Wars strips lezen, zich wenden tot de Amerikaanse uitgaves. Slechts zeer sporadisch waren er de afgelopen twintig jaar Nederlandse uitgaves. Nu lijken er echter twee uitgeverijen met elkaar in oorlog!

Sinds vorig jaar is uitgever Dark Dragon Books bezig met het uitgeven van diverse Star Wars verhalen. Ze begonnen met series van Dark Horse, de voormalige licentiehouder van Star Wars strips. Dit jaar zijn ze begonnen met het uitbrengen van Marvel reeksen. Maar sinds korte tijd liggen ogenschijnlijk dezelfde Marvel comics (zie hieronder) in de winkels maar ditmaal van uitgeverij Sanoma (via Panini Italië). Hieronder kun je van twee covers een vergelijking zien.

Wij konden op enkele kleine cosmetische verschillen geen onderscheid bemerken tussen de twee uitgaves. Het enige verschil lijkt, in ieder geval op dit moment, de prijs te zijn. Daar waar Dark Dragon Books hun uitgaves verkoopt voor € 8,95 per stuk, doet Sanoma dat voor € 3,25 per stuk (met een introductieprijs van de eerste twee delen voor € 4,95. Ze lijken daarmee hun concurrent uit de markt te willen prijzen.

We vroegen ook de uitgeverijen om een reactie. Helaas hebben we van beide bedrijven nog geen antwoord ontvangen. Wel is ons duidelijk dat Panini Nederland hier verder buiten staat en dat het via het hoofdkantoor in Italië loopt. Het lijkt hoe dan ook een onhoudbare situatie en een van de bedrijven zal ongetwijfeld aan het kortste eind trekken. Gaat dit verhaal nog een staartje krijgen? Ongetwijfeld!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+


Tags: