Star Wars pinball – een impressie
maandag 4 maart 2013

Games die zich in het Star Wars universum afspelen zijn er in verschillende vormen, van shooters tot platforms en van fighters tot MMO’s. Zen 2 Pinball heeft daar flipperen aan toegevoegd met drie tafels met de thema’s The Empire Strikes Back, The Clone Wars en Boba Fett. Wij speelden de game op de Sony Playstation 3 en Playstation Vita.

Qua besturing is het redelijk eenvoudig: één knop om de bal te lanceren, twee voor de flippers en nog eentje om de kast te laten schudden (met als risico natuurlijk dat de kast op tilt kan slaan). Dan is er natuurlijk de kast zelf nog. Door bepaalde delen van de kast te raken of door de bal langs verschillende trajecten te schieten, kun je missies, minigames of de multiball modus activeren. Bij het succesvol doorlopen hiervan staan er veel punten op je te wachten. En daar gaat het uiteindelijk om: de beste highscore neer te zetten.

Het spel is van tijd tot tijd behoorlijk intensief. De camerastand draagt hier ook aan bij, welke als zeer onrustig kan worden ervaren. Er zijn diverse standen te gebruiken, maar helaas blijkt bij de keuze hiervan niet direct hoe deze werkt tijdens het spelen zelf. Bij sommige standen is de camerastand statisch, bij anderen neemt de camera je mee met de bal. Vooral bij The Clone Wars tafel is dit goed te merken. Deze tafel is van zichzelf al erg onoverzichtelijk met veel drukke, felle kleuren (alles lijkt op elkaar). De focus op de bal is daardoor makkelijk te verliezen. Dit effect is nog sterker aanwezig bij de handheld versie en maakt de tafel een stuk minder aangenaam om te spelen.
Daarnaast zijn de tafels door de vele missies en minigames behoorlijk complex. Enerzijds is dat natuurlijk een voordeel, omdat het spel daardoor lang uitdagend kan zijn. Anderzijds kan het zeer frustrerend zijn om de werking van alle subgames onder de knie te krijgen. Het spel maakt via het zogenaamde dot matrix scherm (om een stukje authentiek flipperkastgevoel te creëren) duidelijk wat de bedoeling is van een missie. Maar juist omdat het hier om pixelanimatie gaat, is het lastig om in het heetst van de strijd te begrijpen wat er van je wordt verwacht. Naarmate je meer ervaring hebt met de tafel wordt dat vanzelf wel duidelijk, maar voor een beginnende speler kan het uitermate frustrerend werken.

Liefhebbers van flipperen zullen zich ongetwijfeld heel wat uurtjes prima kunnen vermaken met deze tafels. Vooral de Boba Fett en The Empire Strikes Back tafels zijn – afgezien van de hierboven genoemde minpuntjes – een genot om te spelen. Door de filmmuziek, de vele geluidseffecten en de filmstemmen word je echt in een Star Wars sfeer gebracht. Dit maakt Star Wars Pinball uiteindelijk tot een leuke digitale benadering van een echte flipperkast waar je heel wat uurtjes zoet mee kunt zijn.Voor de casual gamer is het echter, ook met het oog op de aanschafprijs die ietwat aan de hoge kant is, misschien verstandiger om het aan zich voorbij te laten gaan.

Score
Star Wars Pinball voor de Playstation 3: 4 / 5 – Star Wars Pinball voor de Playstation Vita: 3.5 / 5

 

Zen 2 Pinball is gratis te downloaden in de Playstation Store. Het pakket met de drie tafels kost € 9.99. Ook verkrijgbaar via XBox Live Arcade, Apple appstore, Mac appstore en Google Play.