Star Wars cosplay in een land hier ver, ver vandaan: Mexico!
maandag 31 maart 2014

Star Wars fans en liefhebbers uiten hun passie voor de filmreeks ieder op hun eigen manier. Fotograaf Marcus Rius legde jarenlang Mexicaanse cosplayers en verzamelaars vast op beeld wat resulteerde in een naslagwerk getiteld Fanatic Wars. Zijn drijfveer was de vraag welke rol Star Wars in hun leven speelde. Daarbij kwamen fans vanuit alle lagen uit de bevolking aan bod, van taxichauffeurs tot advocaten, van grafisch ontwerpers tot ramenwassers.

Rius beschrijft zijn werk als een antropologische documentaire, en het boek bevat meer dan tweehonderd foto’s en verhalen van zijn bezoeken aan fans en verzamelaars. Hij was vooral nieuwsgierig naar hoe zij leefden met en soms in hun passie voor de films. Het project begon vooral ook omdat Rius zelfs een verzamelaar is van Star Wars memorabilia. Vandaar dat veel van zijn foto’s fans en hun enorme aantal aanwinsten van door de jaren heen toont. Anderen poseren weer met kostuums die zij compleet zelf in elkaar hebben gezet.

Net zoals in ons eigen land en alle andere landen ter wereld representeren de fans in het boek zogezegd dus alle lagen van de samenleving. Hun normale levens hebben allen dingen gemeen: banen, huizen, kinderen. Hun alter ego’s hebben iets compleet anders gemeen: een internationale familie met een morele helderheid: het licht en het donker. De Force. De drang om jezelf te tonen door middel van een vermomming of door je te verkleden zit diep. Het is eeuwenoud, en reinigt de geest, aldus Rius. Inderdaad. Wie heeft er niet van gedroomd om een held te zijn door zich simpel als eentje te verkleden? Of de slechterik in jezelf te onthullen en over straat te lopen?

 

Bron: Gizmodo
Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+


Tags: