Oscarwinnaar Joe Viskocil overleden
woensdag 13 augustus 2014

Eergisteren overleed Oscarwinnaar Joe Viskocil op 61-jarige leeftijd in Los Angeles aan de gevolgen van lever- en nierfalen. Hij stierf in vrede in het bijzijn van zijn naasten. Hoewel Viskocil onder fans wellicht niet zo bekend was, was hij één van de pioniers binnen Industrial Light + Magic en speelde hij een belangrijke rol bij de wording van de film. We vroegen zijn management om een reactie:

“Joe Viskocil werd in 1975 aangenomen door regisseur George Lucas om aan een filmproject te werken. Joe, samen met andere special effects artiesten, werd gevraagd om dingen te creëren die tot dan toe nog niemand eerder had gezien, en om dat van de grond af op te bouwen. Het kostte een jaar geestdodend werk maar uiteindelijk, als Joe Viskocil er niet was geweest, had Luke Skywalker niet in staat geweest om de Death Star te vernietigen in een climactisch einde van Star Wars: A New Hope. Het was namelijk Joe die het explosie-effect een jaar voordat iedereen het in de bioscoop zou zien had vervaardigd. Met behulp van modellen creëerde Joe Viskocil die spectaculaire explosie die een permanente plek heeft ingenomen in het geheugen van menig fan.

Het succes van Star Wars gaf Joe een nieuwe kans om met Lucas te werken aan Star Wars: The Empire Strikes Back. Voorbeelden van zijn verbluffende prestaties kun je zien tijdens de invasie van de Keizerlijke AT-AT’s van de rebellenbasis op de ijzige planeet Hoth. Hoewel de daadwerkelijke hoogte van de AT_AT modellen slechts zestig centimeter was, wist Joe op bekwame wijze de illusie van een enorme omvang van de walkers op beeld te geven, waardoor ze voor een nietsvermoedend publiek wel zestig meter hoog leken.

Het succes van zijn werk in de Originele Trilogie stelde hem in staat om zijn eigen special effect bedrijf in Hollywood te openen. Zijn bedrijf werd ingehuurd om de geweldige allesverwoestende explosies te creëren in films als The Terminator, True Lies, Interview with a Vampire en Godzilla. Hij won een Academy Award voor zijn verdiensten in Independence Day. Andere films op zijn resumé bestaan uit onder meer de thriller The Panic Room en Star Trek: Nemesis.”

Met dank aan Coolwaters Productions LLC voor hun medewerking. We wensen de nabestaanden veel sterkte toe in het verwerken van hun verlies.Tags: