George Lucas mogelijk betrokken bij illegale kartelvorming
woensdag 9 juli 2014

Momenteel vindt er in Amerika een groot collectieve rechtszaak plaats waar je normaliter niet al te veel over leest. Diverse grote bedrijven, waaronder Apple en Google, zijn aangeklaagd voor illegale kartelvorming waarbij onder meer salarissen van personeel kunstmatig laag werden gehouden. Daarbij komen nu langzaam details naar buiten die erop wijzen dat George Lucas mogelijk één van de hoofdinitiatiefnemers was.

Het kartel is bekend onder de naam Techtopus vanwege de vele bedrijven uit Sillicon Valley (de Amerikaanse technologische industrie) die erbij betrokken zijn. Nu het proces op het einde lijkt te lopen, komt informatie naar buiten die erop wijst dat het kartel zijn oorsprong kent in Hollywood. Naar verluidt begon het bij de bedrijven Pixar en Industrial Light + Magic van wie de beide presidenten, Ed Catmull en George Lucas, als de initiatiefnemers worden aangeduid.

Uit de zeer reëele angst dat andere animatiebedrijven getalenteerde mensen zouden weglokken met hogere salarissen, maakten de beide heren onderling afspraken dat er geen werknemers van elkaar afgepakt zouden worden. Op deze manier werden niet alleen banenkansen voor personeel verminderd, maar ook hun salarisontwikkeling, en konden beide bedrijven hun winsten behouden en zelfs vergroten. Deze onderlinge afspraken verspreidden zich naar andere bedrijven zoals Dreamworks en Apple. Steve Jobs, toenmalig president van Apple, wordt in het proces aangeduid als degene die het kartel vervolgens naar Sillicon Valley bracht.

Ongetwijfeld zullen de komende maanden nog meer details bekend worden, en zullen we te horen krijgen wat voor gevolgen het zal hebben voor alle betrokken bedrijven en personen. In ieder geval is het al duidelijk dat er veel boetes betaald zullen moeten gaan worden met een totaal van een paar honderd miljoen dollar. Wat voor effect dit zal hebben op de reputatie van George Lucas blijft vooralsnog giswerk.Tags: