Liggen de Star Wars vervolgen van George Lucas wel in de prullenbak?
donderdag 22 januari 2015

We hebben niet de illusie dat we op dit weblog de grote journalistieke rivier kunnen omleggen. Het is af en toe een kolkende rivier, die momenteel tekeergaat met het nieuws dat Disney niets gebruikt van de ideeën van George Lucas voor de nieuwe Star Wars films. Dat is nogal een statement maar waar is dat eigenlijk op gebaseerd? Het gaat om deze quote van Lucas:

“The ones that I sold to Disney, they came up to the decision that they didn’t really want to do those. So they made up their own. So it’s not the ones that I originally wrote.”

Na het lezen van zo’n uitspraak zou je inderdaad tot een dergelijke conclusie kunnen komen. Maar uiteindelijk gaat het om de context waar binnen deze uitspraak is gedaan. En we kunnen eigenlijk wel met zekerheid stellen dat deze uitspraak van Lucas behoorlijk uit zijn verband is getrokken en is uitgerekt tot een sensatieverhaal. Want vette koppen lezen immers lekker weg.

Een website die hier meer aandacht aan heeft besteed en het geheel treffend heeft weten te nuanceren, is BigShinyRobot.com. Feitelijk zeggen ze dat het oorspronkelijke plan van Lucas niet wordt gebruikt door Disney, en dat de berichtgeving in die zin wel klopt. Maar er wordt een fout gemaakt met de conclusie dat niets van Lucas wordt gebruikt. Zijn we soms alweer vergeten dat bijvoorbeeld J.J. Abrams geregeld met Lucas sprak om hem dingen voor te leggen en hem om advies te vragen?

Het komt er eigenlijk op neer dat Disney een andere koers vaart dan George Lucas voor ogen had, maar dat wil niet zeggen dat de ideeën van Lucas in zijn geheel niet worden gebruikt. En het is ook logisch dat Disney hiervoor kiest. Daar waar Lucas slechts een paar jaar vooruit keek, heeft Disney nu een franchise in handen waar ze nog vele tientallen jaren profijt van willen hebben. En laten we daar vooral blij mee zijn. Star Wars leeft! En dat zal het ook nog wel even blijven doen…Tags: