J.J. Abrams ondergaat de wraak van Khan
zondag 26 januari 2014

De laatste film van J.J. Abrams, Star Trek: Into Darkness, kent misschien net zoveel controverse als The Phantom Menace in 1999: voor de doorgewinterde fan films met onlogische verhaallijnen en gebeurtenissen, voor de doorsnee kijker een prima actiefilm. Een ander raakvlak betreft de spoilers, en de zucht van media en fans om het verhaal van belangrijke films nog voordat ze uitkomen te ontleden.

Abrams staat erom bekend zijn producties te beschermen tegen lekken en al te nieuwsgierige omstanders. Bij een film als Cloverfield droeg die tactiek uiteindelijk bij aan het enorme succes. Bij Into Darkness werkte dat anders omdat iedereen wist dat de slechterik, gespeeld door Benedict Cumberbatch, Noonien Khan zou zijn, het onder Star Trek fans legendarische personage uit Star Trek II: The Wrath of Khan.

“We wilden het onverwachte behouden voor het publiek, maar het kwam over alsof we bijdehand probeerden te zijn,” aldus Abrams. “Star Wars is in elk opzicht een ander dier. Het is altijd een opener, meer fan-gedreven universum geweest dan ik gewend ben om mee om te gaan, dus ik ben ervan overtuigd dat er een soort compromis zal plaatsvinden. Maar voor mijn gevoel schuilt er vorm van een puurheid in het niet weten van elk klein detail.”

De uitspraken van Abrams sluiten naadloos aan op die van Kathleen Kennedy, die een jaar geleden al inging op dezelfde kwestie. De vraag is hoeveel geheim blijft, en hoeveel je als volger van Star Wars nieuws zelf wilt weten. Wil je alles weten, wil je blanco de bioscoopzaal binnenstappen, of volg je een gulden middenweg? Wat je keuze ook moge zijn, de komende twee jaar zal niemand kunnen ontsnappen aan de achtbaan die Star Wars: Episode VII heet!

 

Bron: The Telegraph