Is Star Wars Rebels wereldwijd een flop?
dinsdag 22 september 2015

In april van dit jaar was DeathStar.nl de eerste wereldwijd die iets meldde over problemen voor Star Wars Rebels op het gebied van kijkcijfers. Maar voor ons was het op dat moment nog onduidelijk hoe het met de rest van de wereld zat. Waren wij in Nederland uniek hierin, of gold het ook voor andere landen? Website Moviepilot.com bracht daar gisteren verandering in door de kijkcijfers in Amerika eens onder de loep te nemen. En helaas komen ook zij tot de conclusie dat de interesse voor het paradepaardje van Disney XD een drama is.

In mei 2013 werd met veel trots Star Wars Rebels aangekondigd. Volgens Lucasfilm zou deze nieuwe animatieserie een waardige opvolger worden van het twee maanden daarvoor geannuleerde Star Wars: The Clone Wars. Maar anno 2015 met het tweede seizoen voor de deur lijken deze Rebellen een pijnlijke nederlaag te lijden wereldwijd als gevolg van dramatische kijkcijfers en geen home releases. In Amerika trekt het Disney kanaal (met ruim 80 miljoen aansluitingen) gemiddeld rond de 500.000 kijkers, nog geen kwart van het aantal dat The Clone Wars destijds trok in hun eerste seizoen!

De interesse van kijkers in Rebels lijkt af te nemen. Dit wordt duidelijk met de derde aflevering van Rebels (‘Fighter Flight’, in Nederland ‘Een Tie voor Twee’ – red.) welke 580.000 kijkers trok. Wel grappig dat “het beste dat gebeurt is met Star Wars sinds de Originele Trilogie” nu nog maar een half miljoen kijkers heeft terwijl het met bijna drie miljoen begon en dit nog maar de derde aflevering is. Daarentegen deed The Clone Wars het heel goed met hun derde aflevering (Shadow of Malevolence) met 2.800.000 kijkers.

Een ander teken aan de wand zijn de YouTube filmpjes waar de views ook hard zijn teruggelopen. Kregen filmpjes in het begin nog een paar miljoen views, nu zijn dat er wereldwijd nog honderd tot tweehonderd duizend. Ook op het Nederlandse Disney XD kanaal zijn de getallen tekenend. Soms nog geen 250 views. Geen 250.000. Nee, 250!

Als laatste noemen we de home release van het eerste seizoen van Star Wars Rebels op dvd en Blu-ray. De detailhandel, of het nu in Nederland of België is of waar dan ook ter wereld, kijkt naar één ding: kunnen we er geld aan verdienen? In veel landen in Europa werd die vraag met nee beantwoord, wat dus wel aangeeft dat ook in veel andere landen de serie niet aanslaat. En de harde realiteit is dat weinig series na een matig of slecht eerste seizoen alsnog populair zijn geworden.

Daarmee moeten we helaas dus concluderen dat het allereerste project van Disney op Star Wars gebied een grote flop lijkt te worden. Desondanks kun je in Nederland vanaf 9 oktober weer afstemmen op Disney XD voor de start van het tweede seizoen. In België start de serie op 14 oktober op Disney Channel.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
 • Bas van Dun

  Zonde! Ik vind het echt een verdomd leuke serie!

  • Joruus

   Ik vind het ook een leuke serie maar ik had stiekem liever nog clone wars op televisie gehad..

 • ThEnd

  Ik vind het met de aflevering interessanter worden. Home releases doen het wereldwijd gewoon steeds minder en volgens wikipedia zijn de ratings toch wat beter: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_Rebels#Ratings

  De Nederlandse kijkcijfers zijn niet hoog, maar dat zijn de kijkcijfers bij Disney XD hier in het algemeen niet en Rebels scoort meestal beter dan de andere programma’s, kortom alles is relatief. Zolang het wordt uitgezonden blijf ik kijken en die blu-ray, al is het de Duitse, komt er wel weer in 😉

  • Klopt. Het is geen algemeen bekende informatie maar Star Wars Rebels is mede in de markt gezet om Disney XD, een zender die het wereldwijd niet heel erg goed doet, uit het slop te halen. Rebels moest het paradepaardje van de zender worden om zo ook een nieuwe generatie jongens van een jaar of 5 a 6 verslaafd (bij gebrek aan een beter woord) te maken aan Star Wars. Het valt niet te ontkennen dat die doelstelling vooralsnog niet is gehaald.

   Als je kijkt naar de kijkcijfers van de zender in Nederland is Phineas & Ferb een van de meest populaire programma’s. Die zat ten tijde van het eerste seizoen van Rebels rond de 70.000 kijkers per aflevering. Zet dat af tegen de kijkcijfers van Rebels, dan is het gewoon een flop te noemen. En ja, er zijn ook andere programma’s die zulke cijfers behalen op de zender. Maar die programma’s hebben ook niet zoveel te bewijzen als Rebels.

   • ThEnd

    Bij 1 jongetje, mijn achterneefje, is het in ieder geval wel gelukt 😉

    • Hoe meer, hoe beter!

 • Thomas

  Ik vind het een beetje lastig om kijkcijfers van 2008 met die van 2014/5 te vergelijken. Het “televisie kijken” is in de loop der jaren erg veranderd.

  • Daarom is het niet de enige vergelijking die wordt getrokken om aan te tonen dat het allemaal niet zo goed gaat met de serie als Disney ons wil doen laten geloven.

 • DejaQ

  Ik volg het niet echt omdat het op ongunstige tijden wordt uitgezonden.Tags: