Is hij een aankoop waard? Onze impressie van Sphero’s BB-8!
woensdag 16 september 2015

Het is alweer bijna twee weken geleden dat we overladen werden met de eerste merchandise van The Force Awakens op Force Friday. Lucasfilm deed een dag van tevoren een marathon uitzending via Youtube waarin op diverse locaties in de wereld allerlei producten werden uitgepakt en onthuld. Als we de medewerkers mochten geloven, was alles geweldig, prachtig en waanzinnig. En dat was natuurlijk mooie verkooppraat. Desalniettemin werden er leuke producten getoond en ongetwijfeld zijn er velen van jullie die het een en ander al hebben aanschaft of niet kunnen wachten tot je plaatselijke winkel(s) de eerste producten binnenkrijgen.

Een van de producten die hoge ogen gooide, was de BB-8 droid van fabrikant Sphero. Voor 169 euro haal jij je eigen droid in huis. Met behulp van een smartphone of tablet (die wel aan bepaalde eisen moet voldoen) kun je via een bluetooth verbinding het schattige robotje bedienen. Je kunt zelf met hem in de weer door hem met je touchscreen te (be)sturen, maar je kunt BB-8 ook met je stem (in het Engels) diverse commando’s geven. Een andere optie is de zogenaamde patrol modus waarbij hij zelf op onderzoek gaat in de ruimte waar je hem neerzet. De laatste mogelijkheid die op papier leuk klinkt, is de mogelijkheid om een korte boodschap op te nemen en deze door BB-8 te laten projecteren. Dat klinkt indrukwekkender dan het is, omdat de projectie niet fysiek in je kamer plaatsvindt maar gewoon op het scherm van je apparaat.

Zelf zijn we onder de indruk van het apparaatje. Het is een in onze ogen innovatief stuk speelgoed, maar we hopen dat er wel nog meer
mogelijkheden uit te halen zullen zijn in de toekomst door middel van software updates. Je kunt je er vooral de eerste dagen wel een paar uurtjes goed mee vermaken, maar of dat ook voor de langere termijn geldt? En dan wordt het de vraag of je voor die paar uurtjes 169 euro wilt uitgeven. Is het de hype die nu regeert, of eindigt BB-8 binnen de kortste keren op Marktplaats? Daarbij komt ook nog dat het kopen van alle The Force Awakens producten op dit moment een apart gegeven is. De film komt pas over drie maanden in de bioscoop en het succes van de film zal uiteindelijk het definitieve succes bepalen van het product.

We hebben wat plus- en minpunten op een rijtje gezet.

Pluspunten
– Laten we wel wezen: het is echt alsof je een eigen droid hebt met een eigen willetje!
– Het perfecte speelgoed om indruk te maken op (je) kinderen.
– De reactie van huisdieren op BB-8 is priceless!
– Mooie verpakking, product ademt kwaliteit

Minpunten
– We hebben ervaren dat het hoofdje er redelijk makkelijk vanaf vliegt zelfs bij niet al te hoge snelheid.
– Uiteindelijk heeft het weinig replay value en naar onze mening komt dat ook door een tekort aan interactie.
– We missen de leuke geluidjes!
– Het lukte ons soms met veel moeite of zelfs niet om alle stemcommando’s te gebruiken.
– Relatief duur voor een relatief kleine gadget en wellicht slechts een ‘hype toy‘.

De BB-8 van Sphero is verkrijgbaar bij winkels als MediaMarkt, Cool Blue en Zavvi vanaf 169 euro. The Force Awakens gaat op 16 december in première in Nederland en België.Tags: