Interview: Anna Drijver – presentatrice van het John Williams filmmuziekconcert
maandag 10 juni 2013

Volgende maand vindt er in het Concertgebouw te Amsterdam een concert plaats van het Nederlands Symfonieorkest waarbij zij onder leiding van dirigent Ernst van Tiel de filmmuziek van John Williams ten gehore zullen brengen (zie ook ons nieuwsbericht uit maart).

Actrice Anna Drijver – onder andere bekend van films als Bride Flight en Komt Een Man Bij De Dokter; en momenteel te zien in de tiendelige NCRV-serie Levenslied – zal deze avond de presentatie voor haar rekening nemen. Ter promotie van dit concert vonden wij Anna bereid enkele vragen aan ons te beantwoorden:

 

Op de website word je gequoot door de filmmuziek ‘de soundtrack van mijn jeugd‘ te noemen. Als je terugdenkt aan je jeugd, wat is dan je eerste herinnering van John Williams’ filmmuziek?
Ik denk dat Mary Poppins de eerste film was met de muziek van John Williams die ik hoorde. Daarna zag ik Indiana Jones, E.T. en Star Wars. De muziek maakt alles spannender. Mijn vroege herinnering is bijvoorbeeld hoe Elliott en zijn broer en vriendjes met E.T. wegvluchten op fietsen. Die fietstocht is heel spannend en dat komt voor een groot deel door de muziek. Mijn broer en ik wilden toen dat wij ook zo konden fietsen.

Wat maakt zijn muziek zo speciaal? Zijn dat je herinneringen, of heeft zijn muziek iets magisch wat je zou kunnen beschrijven?
De muziek brengt precies genoeg drama en spanning mee zonder dat het afleidt. In Star Wars heeft Darth Vader bijvoorbeeld een eigen soort muziek, telkens wanneer die muziek begint voel je zijn dreiging weer. Heel erg knap! En dan te bedenken dat dat gewoon noten en instrumenten zijn. De films maken de muziek dus wel sterker. Als ik dat nu hoor ben ik weer in de wereld die in die film geschapen is. Los daarvan is de muziek ook heel mooi om naar te luisteren, soms heel groots en pompeus, soms heel klein en fragiel.

Williams’ grote doorbraak kwam eind jaren ’70 met de Star Wars films. Zijn muziek is nagenoeg onlosmakelijk verbonden aan grote spektakelfilms. Je speelt zelf in films. Hoe kijk jij naar dergelijke films als bijvoorbeeld Star Wars en Indiana Jones?
Het zijn een soort oerfilms voor mij. Natuurlijk is het een bepaald genre, sciencefiction bijvoorbeeld, maar toch kun je er veel van leren. E.T. heeft scènes die nog steeds ontroerend zijn, en nog steeds spannend. Ook al maken we in Nederland niet veel sciencefiction, het is een heel tof genre waar je toch veel uit leert, ook als actrice. Er zitten ook heel veel goeie grapjes in Indiana Jones, Sean Connery is geweldig. Het lijkt me geweldig in zoiets episch als Star Wars te spelen, hoewel je volgens mij de hele tijd voor een groen scherm staat te acteren. Haha.

Hoe speelt filmmuziek een rol in een film? Is dat bijvangst, of allesbepalend?
Bij film is het zo dat iedere factor, van de kostuums tot aan de tekst tot aan de muziek bijdraagt aan het resultaat. Als alles mooi is aan een scène behalve het decor dan leidt dat af. Hetzelfde geldt voor muziek. Als de muziek teveel is, bijvoorbeeld teveel aangeeft hoe je je moet voelen als kijker, dan leidt dat af. Soms vind ik een scène dan minder dramatisch of romantisch omdat er keiharde violen onder zitten. Een horrorfilm of thriller zonder geluid is ook stukken minder eng, probeer dat maar eens.

Volgende maand vindt het concert plaats. Hoe kwamen ze bij jou terecht voor de presentatie?
Het Concertgebouw nodigt vaak presentatoren uit voor zulke avonden, en nu leek het hen leuk om mij te benaderen omdat ik actrice ben. Ik werd er direct enthousiast van en heb ja gezegd.

Naar de uitvoering van welk filmnummer kijk je persoonlijk het meeste uit tijdens het concert?
Eigenlijk toch naar Star Wars. Er zijn andere stukken die ik ook graag hoor, maar die muziek is toch wel episch. Wat mij betreft had het ook een hele avond Star Wars muziek mogen zijn.

 

Het concert vindt plaats op 19 juli, van 20.00 – 22.00, in Het Concertgebouw te Amsterdam. Kaarten zijn beschikbaar via de website: Concertgebouw.nl. We danken Anna Drijver en haar management voor hun medewerking.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
  • Joruus

    Kijk, een vrouw met ECHTE smaak. Dat zie je niet vaak. Zij mag blijven. LOL