Gil Taylor, cinematograaf van Star Wars, overleden op 99-jarige leeftijd
zaterdag 24 augustus 2013

Amper een dag nadat bekend werd dat Dan Mindel als cinematograaf van de nieuwe Star Wars film zal gaan fungeren, bereikte de wereld gisteravond het nieuws dat de cinematograaf van de allereerste Star Wars film op 99-jarige leeftijd is overleden. Gilbert Taylor, geboren op 14 april 1914 in het Engelse Bushey Heath, begon in 1929 zijn carrière in de filmindustrie als camera-assistent en groeide na zijn zesjarige dienst als officier bij de Britse Royal Air Force in de Tweede Wereldoorlog, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het fotograferen van de resultaten van bombardementen vanuit Lancaster bommenwerpers, uit tot een wereldbefaamd cinematograaf.

Door de jaren heen werkte hij aan diverse beroemde films als de WOII klassieker  The Dam Busters (1955) – waarvan George Lucas bepaalde scènes als basis gebruikte voor de beroemde aanval op de eerste Death Star – Stanley Kubrick’s Dr. Strangelove (1964), de horrorklassieker The Omen (1976) en de cultklassieker Flash Gordon (1980), en werkte hij met diverse grootheden als de groep The Beatles, en regisseurs Alfred Hitchcock en Roman Polanski.

De samenwerking met George Lucas verliep behoorlijk stroef. De twee mannen verschilden behoorlijk van mening op het punt van hoe de film opgenomen moest worden. Taylor wilde een zo realistisch en scherp mogelijk beeld neerzetten, wat de productie van de vele special effects (die later in het proces nog zouden worden toegevoegd) enorm zou helpen.

Ik vond dat de weergave van de film compleet strak moest zijn. Daarnaast was ik me ervan bewust dat er nog een enorme hoeveelheid aan toevoegingen gedaan moest worden in Amerika nadat we de film hadden opgenomen in Engeland, dus ik wist dat een kraakhelder resultaat daarbij zou helpen. Maar George had een andere visie…

Na tussenkomst van hogerhand bij filmmaatschappij Twentieth Century Fox werd er gekozen voor de aanpak van Taylor, voor de ‘look’ die zo bepalend is geworden voor Star Wars. Het brak met conventionele manieren waarop er tot die tijd sciencefiction films werden opgenomen en droeg op deze wijze bij aan het enorme succes van de film.

We wensen de familie veel sterkte toe, en we eren bij deze een groots man in een vaak onterecht ondergewaardeerd vakgebied.

 

Bron: BBC