Impressie van Star Wars: Rebels aflevering Path of the Jedi
vrijdag 2 januari 2015

Vanaf volgende week gaat Star Wars: Rebels in Amerika verder met nieuwe afleveringen van het eerste seizoen. De eerstvolgende aflevering is nummer negen en heeft de titel Path of the Jedi gekregen. In Nederland liggen we iets achter op dit uitzendschema en zoals je onlangs kon lezen, zal het zeker tot maart duren voordat we er hier aan toe zijn. Desalniettemin bespreken we alvast het nieuwe hoofdstuk uit deze leuke en frisse animatieserie.

De serie doet wat het tot nu toe steeds heeft gedaan en dat is verder gaan met waar het is gebleven. Met sommige afleveringen ligt dat niet altijd even voor de hand en betaalt het zich terug in latere avonturen. In dit verhaal ligt de focus even niet op de verdere ontwikkeling van de Rebellie, maar op de ontwikkeling van Ezra als Jedi leerling. Of beter gezegd, in Path of the Jedi moet Ezra een test ondergaan waaruit moet blijken of hij het in zich heeft om de studie als Jedi te mogen doen.

Kanan, die nog bezorgd is om Ezra vanwege gebeurtenissen in de vorige aflevering – Gathering Forces – neemt zijn pupil mee naar één van de vele Jedi tempels die zich in het heelal bevinden. De locatie daarvan moet Ezra zelf zien te vinden door een connectie aan te gaan met de Force. Hij slaagt hierin en vindt een tempel nota bene op Lothal, zijn geboorteplaneet waar een groot gedeelte van Star Wars: Rebels zich afspeelt. Eenmaal in de tempel, binnenkomen was ook een onderdeel van de test, wordt Ezra er alleen op uitgestuurd. Kanan blijft ondertussen achter bij enkele van zijn overleden voorgangers die minder fortuinlijk waren. Hun leerlingen slaagden niet voor de test, keerden niet terug en bezegelden het lot van hun meesters.

Het verdere verloop van het verhaal zullen we niet uit de doeken doen. Wel verklappen we nog voor zover dat mogelijk is, aangezien het nieuws bijna niet te missen is geweest, dat Yoda een rol in deze aflevering speelt. Ditmaal is het niet (stem)acteur Tom Kane, de vaste stem van het personage in de Clone Wars animatieserie, die de stem insprak, maar is Frank Oz – Yoda himself – van stal gehaald.

Graag steken we een paar extra veren in het achterwerk van componist Kevin Kiner. Vanaf het begin van de serie zijn we zeer lovend geweest over de muziek in de serie. Ook in deze aflevering is dat weer uitstekend verzorgd en draagt het bij aan de Star Wars sfeer. Je proeft de verwijzingen naar de Force thema’s van John Williams maar het behoudt zijn eigen karakter. Kortom, herkenbaar maar toch origineel.
Een klein minpuntje aan de aflevering, en het zal te maken hebben met het budget van de serie, is dat het verhaal zich weer op Lothal afspeelt. Hoewel het er qua animatie allemaal weer gelikt uit ziet, had het zich ook gerust ergens anders mogen afspelen.

Het is zeker niet onze bedoeling om zout in de wonden te wrijven, maar het is enorm jammer dat diegenen die het op Disney XD volgen in Nederland nog zo lang moeten wachten op nieuwe afleveringen. Voor onszelf is een week wachten al steeds een uitdaging. Star Wars: Rebels is een heerlijke serie die het wachten op The Force Awakens er zeker een stuk aangenamer op maakt!Tags: