Impressie: Ewoks – Shadows of Endor, het nieuwe Dark Horse avontuur
zondag 17 november 2013

Afgelopen maand verscheen een nieuwe graphic novel van Dark Horse met de Ewoks in de hoofdrol. Deze trade paperback, Ewoks: Shadows of Endor, speelt zich af tijdens de Originele Trilogie en haakt daarnaast in op gebeurtenissen die zich daarna afspelen in de Ewok-televisiefilms. In dit verhaal heeft het Keizerrijk de bosmaan van Endor bezet en is het druk bezig met de bouw van de tweede Death Star, met alle gevolgen van dien voor de natuurlijke bewoners van de planeet.

De Ewoks maken zich echter nog weinig zorgen en negeren de aanwezigheid van de indringers. Dat verandert als een rivaliserend ras, de Duloks, gevangen wordt genomen en gedwongen wordt als slaaf te werken. Eén van hen, Agluk, weet te ontsnappen en bereikt het dorpje Bright Tree om de Ewoks te waarschuwen dat slavernij ook hen staat te wachten en nog erger: bij de bouwwerkzaamheden van het afweerschild – dat de bouw van de tweede Death Star moet beschermen – is een legendarisch wezen ontwaakt dat een gevaar vormt voor het voortbestaan van alle levende wezens op Endor.

Wat als eerste opvalt, zijn de afmetingen van het boekje. In plaats van het gebruikelijke formaat van een stripdeel, is dat nu een handige pocket van ongeveer de helft van de grootte. Het lijkt daarmee een boekje voor onderweg. Het verhaal zelf is niet bijzonder spannend en lijkt net als al het andere Ewok-materiaal (zoals de televisiefilms en de cartoon) meer gericht op het jongere publiek. Desalniettemin is het een leuk avontuur met een geinige knipoog naar Return of the Jedi, en natuurlijk de andere Ewok-avonturen. De tekenstijl van Zack Giollongo is zeer verfrissend en ziet er meer dan uitstekend uit. Een ander positief punt, waar gewone stripdeeltjes helaas van zouden kunnen leren, is dat je niet om de zoveel pagina’s wordt geconfronteerd met reclames.

Als je tot de groep behoort die geen hekel heeft aan Ewoks, is dit avontuur een prima toevoeging aan de stripverzameling. En qua tekeningen kunnen veel andere Star Wars artiesten hier een voorbeeld aan nemen. Ewoks – Shadows of Endor is verkrijgbaar bij de betere stripspeciaalzaak voor ongeveer 6,00 euro.

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+