Het huis van Anakin gered van de ondergang
dinsdag 2 december 2014

Als je Tunesië zegt, zeg je Tatooine. Het land dat met verschillende locaties dienst deed voor de ruige planeet in de Outer Rim kwam de laatste jaren veelvuldig in het nieuws vanwege de onlusten voortvloeiende uit de Arabische Lente. Vorig jaar kwam het land ook in het nieuws vanwege een natuurverschijnsel waar je normaliter niet veel over hoort: duinmigratie.

De locatie van de set van Mos Espa, de woonplaats van de jonge Anakin Skywalker in The Phantom Menace, werd bedolven onder het zand vanwege deze zogenoemde migrerende duinen. Daarmee werd de iconische locatie met verwoesting bedreigd. Deze populaire toeristische trekpleister vormde voor de plaatselijke bevolking een belangrijke bron van inkomsten, een regio die het al economisch zwaar te verduren had door negatieve reisadviezen.

De regering in combinatie met een burgerinitiatief zette zich daarom eerder dit jaar in om de set te redden en te herstellen. Inmiddels zijn de (meeste) werkzaamheden achter de rug en is de Star Wars locatie van de ondergang gered. De BBC nam er een kijkje en maakte een verslag dat je hier kunt bekijken.Tags: