Gameparty.net – Waarom Star Wars nog steeds relevant is
dinsdag 3 november 2015

De maand november staat voor Star Wars liefhebbers en gamers uiteraard in het teken van Star Wars: Battlefront. Om dat te vieren, werkt DeathStar.nl de gehele maand november samen met de gamewebsite Gameparty.net. Elke dag kun je speciale artikelen lezen met vandaag: Waarom Star Wars nog steeds relevant is!

In 1977 verscheen ‘Star Wars’ in de bioscopen; van ‘A New Hope’ was nog helemaal geen sprake en hoewel er weinig van werd verwacht, gaat de film de boeken in als de eerste blockbuster ooit. De film wist vele miljoenen op te halen en groeide uit tot misschien wel de meest populaire franchise die onze planeet ooit gekend heeft. Nu, bijna veertig jaar later, is Star Wars nog steeds een term die we alsmaar tegen blijven komen. Maar, waarom?

In 1977 wist filmmaker George Lucas vriend en vijand te verbazen met Star Wars. Elke verwachting rondom de film werd overtroffen. Want wist je dat er bijna geen animo was vanuit de filmstudio’s om dit project tot leven te brengen? Het heeft Lucas en de zijne veel moeite gekost om uiteindelijk toch een deal te sluiten zodat de film tot stand kon worden gebracht. Het projectje zou een leuke film voor tussendoor worden, maar bleek al snel meer te zijn. Nu we de release van de zevende film naderen en Star Wars: Battlefront deze maand een feit is, is het zaak om te kijken waarom nu juist deze serie nog steeds zo sterk in haar schoenen staat. Na veertig jaar ‘weten we het wel’, toch?

Nu moet ik meteen bekennen dat ik een enorme fan ben van de franchise. Al sinds mijn jonge jaren, toen mijn ouders mij voor het eerst kennis lieten maken met ‘A New Hope’, heeft de serie een grote impact op mij gehad. Die impact is nooit meer verdwenen. Ik heb de films letterlijk honderden keren bekeken (op VHS, DVD, Blu-ray en iTunes.. ik voel me oud) en hoewel The Empire Strikes Back uiteraard de beste van de zes is, staat de complete eerste trilogy in mijn top tien films aller tijden. Toch mocht ik hierdoor niet zomaar een makkelijke conclusie trekken. Daar heb jij niets aan en daar heb ik niets aan. Daarom heb ik nauwlettend en bestuderend dit artikel benaderd. Na flink wat onderzoek blijkt toch dat mijn originele gevoel waar is; Star Wars is nog steeds enorm relevant, ook al is de serie bijna veertig jaar oud.

Maar wat maakt het dan zo relevant? Natuurlijk kunnen we kijken naar wat Star Wars ons weet te brengen, zoals de prachtige en actievolle scenes in de ruimte. De toffe ruimteschepen en leuke personages. Maar Star Wars is meer dan dat wat je meteen kunt zien. Het is de reis van een held. George Lucas was voordat hij met Star Wars begon een student van Joseph Campbell, een man die het boek ‘The Hero With a Thousand Faces’ heeft geschreven. Hierin beschrijft Campbell dat alle grote mythes, ongeacht waar ze vandaan komen, in de basis hetzelfde zijn en daardoor universeel. Hierdoor zou iedereen zich moeten kunnen identificeren met de mythe. Star Wars volgt deze mythes dan ook trouw, gecombineerd met sciencefiction en een vleugje fantasy. Lucas liet Campbell dan ook steeds feedback geven over het verhaal, de details en de onderliggende toon. Star Wars was meer dan explosies en lichtgevende zwaarden. Star Wars was een mythe in een vernieuwend jasje. Iedereen is gek op het verhaal van een held en door Luke Skywalker kon iedereen in de schoenen van een jonge jongen stappen, om die held te worden tijdens een groots avontuur.

De rest van het artikel lees je op GameParty.net.