Gameparty.net – George Lucas: de legende achter de Star Wars Saga
zaterdag 7 november 2015

De maand november staat voor Star Wars liefhebbers en gamers uiteraard in het teken van Star Wars: Battlefront. Om dat te vieren, werkt DeathStar.nl de gehele maand november samen met de gamewebsite Gameparty.net. Elke dag kun je speciale artikelen lezen met vandaag: George Lucas: de legende achter de Star Wars Saga!

Een wereld zonder Star Wars lijkt ons niet meer voor te stellen. Sinds de release van de eerste film in 1977 is Star Wars een feit. We zien het overal: in films, games, boeken, comics, klederdracht, speelgoed en meer. En toch is alles ontsproten uit het brein van één persoon. Eén persoon die ooit het idee kreeg om een ‘space opera’ te schrijven zoals de series waar hij naar keek toen hij jong was. Dit is George Lucas.

In 1944 werd Lucas geboren. Hij groeide op in een huis in Modesto met zijn drie zussen. Al snel raakte hij gefascineerd door films, televisie en comics. Zijn jeugd bestond dan ook uit het bekijken van (slechte) science fiction-series op tv, het lezen van verhalen en het bedenken van eigen avonturen. In zijn tienerjaren vond hij nieuwe passies: muziek en auto’s. Na wat opleidingen gevolgd te hebben, besloot hij naar de University of Southern California te gaan. De School of Cinematic Arts was, en is nog steeds, een privéschool en is geroemd om zijn leerkrachten; onder andere Alfred Hitchcok heeft er les gegeven.

Op deze filmschool begon Lucas positief op te vallen; zijn studentenfilm THX-1138 4EB won zelfs een prijs. In 1967 lukte het hem om stage te gaan lopen bij de film Finian’s Rainbow. Deze werd geregisseerd door Francis Ford Coppola en met hem wist Lucas een zeer hechte vriendschap op te bouwen. Een vriendschap die zou leiden tot de oprichting van American Zoetrope, een kleine filmmaatschappij waarin nieuw talent de kans zou krijgen om te laten zien waar ze voor stonden. Toen Lucas zijn studentenfilm om aan het zetten was naar een heuse speelfilm onder de naam THX 1138, kwam het bedrijf echter in problemen. Warner Bros. had rondom deze film een deal gesloten met American Zoetrope en vond de film helemaal niets. De studio was erg ontevreden over dat wat Lucas had gemaakt en eiste zelfs een nieuwe versie van de film. De film verscheen toch, maar in een versie waar Lucas het zelf niet mee eens was. Hij was boos op de grote studio die ervoor zorgde dat creatieve ideeën omgezet moesten worden naar ideeën die geld opbrachten. Coppola besloot daarna om zich bezig te gaan houden met The Godfather en Lucas richte zijn eigen studio op; Lucasfilm Ltd..

Onder deze vlag bracht Lucas zijn volgende film uit; American Graffiti. Het betrof een muzikale film over zijn jeugd in Modesto. Het bracht zijn liefde voor films, muziek en auto’s op een toffe manier samen. Toch was het maken van deze film ook niet makkelijk. Uitgever Universal wilde de film wel uitgeven, al moest Lucas voldoen aan een bepaalde voorwaarde: er moest een grote naam verbonden worden aan het project. Lucas greep terug naar zijn oude vriend en verbond Coppola als producent aan de film. American Graffiti werd een hit, en George Lucas werd een gevestigde naam.

De rest van het artikel lees je op GameParty.net.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+