De verloren Empire Strikes Back documentaire
zaterdag 2 maart 2013

We schrijven eind jaren ’70 als The Empire Strikes Back (TESB) wordt gemaakt. De Franse journalist Michel Parbot krijgt toegang tot de productie, filmt allerlei materiaal – zoals de constructie van sets en de opnames in Noorwegen – en interviewt cast en crew. Dit werk vormt de documentaire met de naam The Making of The Empire Strikes Back… maar om onduidelijke redenen wordt deze documentaire nooit uitgebracht.

Een selectie uit de ‘making of’ werd echter wel in 1980 op televisie uitgezonden. Mies Bouwman presenteerde in die tijd het programma Telebingo en in een aflevering is Mark Hamill (nota bene in een Luke Skywalker X-Wing pak, geflankeerd door onder andere iemand in een Boba Fett kostuum) te gast. Hamill neemt in het programma ook deel aan een spelonderdeel. Het ongeveer vijf-minuten-durende segment werd vertoond ter promotie van TESB, die in december 1980 in Nederland in premiere zou gaan. Beelden (van zeer slechte VHS-achtige kwaliteit) hiervan doken eind 2012 op op het internet.
Een jaar eerder, in 2011, werden de blu rays van de Star Wars films uitgebracht. Een van de extra’s van die uitgave bevatte de documentaire ‘SPFX: The Empire Strikes Back’, maar ook daarin is slechts een selectie van het werk van Parbot gebruikt.

De complete documentaire is dus nooit vrijgegeven. Tot nu toe. De website OriginalTrilogy.com heeft namelijk zijn handen weten te leggen op de beelden en heeft deze op het internet gezet.  Het moge duidelijk zijn dat dit een absolute aanrader is om te kijken, vanwege de unieke en nooit-eerder-vertoonde beelden. Bekijk hieronder de volledige documentaire:

 

 

Bron: IndieWire.com