Een impressie van The Clone Wars seizoen 6
maandag 17 maart 2014

De beslissing van Disney om de Clone Wars animatieserie vroegtijdig te beëindigen, kwam hard aan bij fans van de serie. Even zag het er zelfs uit dat het bij vijf seizoenen zou blijven. Gelukkig werd vorig jaar bekend dat enkele verhaallijnen, zogenaamde ‘arcs’, als bonuscontent uitgebracht zouden worden. Kort was er sprake van vijf van zulke arcs, maar het werden er uiteindelijk vier verdeeld over een totaal van dertien afleveringen.

Op de Duitse televisiezender Super RTL werden alle afleveringen medio februari van dit jaar uitgezonden, en begin deze maand volgde Noord-Amerika via de onlinedienst Netflix. Voor Nederland is er zoals we eerder al meldden nog niks bekend, dus de echte liefhebber zal een andere weg moeten zien te vinden om het laatste seizoen te bekijken. Uit ervaring kunnen we stellen dat dat de moeite loont. Net zoals de vijf voorafgaande seizoenen kun je bij dit laatste seizoen genieten van leuke avonturen, met name bij de laatste arc. Maar laten we bij het begin beginnen.

Allereerst krijgen we een arc over Clone Trooper Tup die doordraait en een Jedi executeert temidden van de chaos van een veldslag. Anakin Skywalker, die de aanval leidt, besluit zijn troepen terug te trekken om dit voorval grondig te laten onderzoeken op de kloonfaciliteiten op Kamino. Daar blijkt dat Tub een tumor heeft, maar zijn collega trooper Fives vertrouwt het niet en gaat zelf op onderzoek uit. Daarbij stuit hij op een complot waarbij de toekomst van de Republiek in het geding is, terwijl hij ondertussen zelf ervan verdacht wordt doorgedraaid te zijn.

De tweede arc herenigt kijkers met een oude bekende: Rush Clovis. Hij klopt aan bij Senator Amidala om haar haar hulp in te schakelen bij het blootleggen van een complot waarbij de bankenclan betrokken lijkt te zijn. Gezien hun gedeelde geschiedenis is Padmé aanvankelijk niet al te happig om hem te helpen, en tot overmaat van ramp werkt Clovis als een rode lap op Anakin die bijna gek wordt van jaloezie als hij de twee samen ziet. Desondanks besluit Padmé in het belang van de Republiek gehoor te geven aan het verzoek van Clovis, die mede door haar inzet uiteindelijk benoemd wordt tot hoofd van de bankenclan. Het blijkt echter allemaal een uitgekiend, vooropgezet plan van Count Dooku om de oorlog tussen de Separatisten en de Republiek verder te ontregelen.

In de derde arc, de minst interessante wat ons betreft, wordt de hulp ingeschakeld van senator Jar Jar Binks. Hij wordt op een missie gestuurd om Koningin Julia van de spirituele planeet Bardotta te helpen. Omdat de Jedi daar gezien worden als kidnappers van kinderen zijn zij niet welkom, maar desondanks gaat Mace Windu mee om een oogje in het zeil te houden. Julia wordt vervolgens ontvoerd door een cult die haar willen offeren aan de Great Mother. Deze mystieke kracht blijkt echter een bekende Dark Side heks te zijn.

Naar onze mening is het beste tot het laatst bewaard. Met de vierde arc, waar we niet al teveel over willen verklappen, ontvangt de Jedi Council een noodoproep van het schip van Syfo-Dyas, de verdwenen Jedi Master die zo’n tien jaar ervoor zonder medeweten en toestemming van de Jedi Council opdracht gaf tot de ontwikkeling van het Kloonleger. Plo Koon wordt erop uitgezonden om het te onderzoeken en stuit op het neergestorte schip van Syfo-Dyas, waarin zijn lichtzwaard wordt gevonden. Besloten wordt om voor eens en altijd het mysterie rond de Jedi uit te zoeken en op te lossen. Ondertussen probeert Yoda antwoorden via diepe meditaties te krijgen, maar wordt dit beantwoord door een onverwachte manifestatie van de Force. Yoda lijkt aangeslagen te zijn en zijn mede Council leden vrezen dat de oorlog met de Separatisten zijn tol van de oude meester eist en dat de Dark Side wellicht een vat op hem heeft gekregen. In plaats van te rusten in de medische kliniek gaat Yoda stiekem op pad om zelf meer antwoorden te krijgen, een besluit dat zijn leven voorgoed zal veranderen.

Mocht Netflix Nederland binnen afzienbare tijd het zesde seizoen gaan aanbieden, dan hopen we dat er een ondertitelde versie te bekijken zal zijn. Behalve dat we per definitie voorstander zijn van originele versies, zou het zonde zijn om vanwege nasynchronisatie de speciale gastoptredens van onder andere Mark Hamill en Liam Neeson te moeten missen.
Seizoen zes vormt een meer dan waardige afsluiting van een serie die door de jaren heen steeds beter en beter werd. Als Star Wars: Rebels dat niveau op zijn minst weet te benaderen, kunnen we dit najaar genieten van een waardige opvolger. Want, ongeacht het resultaat, Rebels zal de zware taak hebben in de voetsporen te moeten treden van een zeer populaire serie. En tijd zal ons leren of het een verstandig besluit van Disney is om deze serie te schrappen.

 

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
  • Joruus

    Ik heb nog nooit een aflevering van de clone wars gezien maar die plaatjes maken me wel erg nieuwsgierig

    • Lennart Hoornaar

      Begin bij seizoen 3 en je zal niet teleurgesteld worden.