DeathStar.nl - De Nederlandse Star Wars website | Star Wars nieuws en achtergronden
Dramatische kijkcijfers voor Star Wars Rebels in Nederland
dinsdag 14 april 2015

Volgens eerdere persberichten van Lucasfilm is de nieuwe animatieserie Star Wars: Rebels wereldwijd een (groot) succes. Wat een schril contrast met Nederland. Medio maart startte Disney XD met het uitzenden van het tweede deel van het eerste seizoen. Een dramatisch laag aantal van slechts 5000 mensen stemden af op de eerste nieuwe uitzending.

De finale van de serie komt ondertussen langzaam dichterbij in Nederland. Met nog twee weken te gaan was er met betrekking tot het verloop van de kijkcijfers de afgelopen weken ook weinig reden tot juichen voor de noodlijdende zender. Disney zag de kijkers iets opklimmen richting de 25.000 om afgelopen vrijdag weer in elkaar te zakken tot slechts 6.000 kijkers. Voor de winterstop lagen de pieken rond de 65.000 en de dalen rond de 31.000. Daarmee is de serie dus na de winterstop een zeer grote groep kijkers kwijtgeraakt.

Hoe kan het dat Star Wars: Rebels het zo slecht doet in Nederland? Hoe kan het dat zoveel kijkers zijn afgehaakt? Is de verhuizing van de uitzending van de zondagnamiddag naar de vrijdagmiddag hieraan debet? Weet Disney Nederland de serie niet adequaat onder de aandacht te brengen van (potentiële) fans? Of is de oorzaak het eindeloos herhalen van de reeds uitgezonden afleveringen tijdens de bijna zes maanden afwezigheid?

We vinden het hoe dan ook zonde dat Star Wars: Rebels niet het publiek krijgt in Nederland wat het verdient. We hebben genoten van het eerste seizoen, wat ons in alle opzichten wist te verbazen. Nee, het is geen perfecte serie. De knelpunten zijn er maar voor een debuterende serie zijn we verrast met prima verhaallijnen, personages die veel interessanter zijn dan we hadden verwachten gecombineerd met prima animatiewerk en een sublieme soundtrack.

Maar we staan voor een onmiskenbaar feit: Star Wars: Rebels lijkt een flop te worden in Nederland. En daarmee lijkt ook de strategie van Disney te mislukken, althans, in Nederland. En dat is er eentje om een nieuwe generatie jongetjes verslaafd te maken aan Star Wars. Die strategie op zich roept allerlei vragen op, eentje die je onder meer terug kunt zien in de strategie van Hasbro (een verwijt nauwelijks aandacht te hebben voor het uitbrengen van vrouwelijke personages in hun assortiment). Maar die discussie voeren we een andere keer…

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
 • Solo

  Dat is ook geen wonder dat de mensen afhaken, als je de tijden weer gaat veranderen en van de zondag naar de vrijdagmiddag gaat
  ik ben ook af gehaakt ,ik keek elke zondag ging ik er lekker voor zitten en kijk er naar uit. maar nu kan ik het wel zien en dan weer niet i v b met werk en ander dingen, De herhalingen kijk ik ook niet meer het loopt maar doorelkaar niet prettig kijken zo. Wel jammer maar dit hebben ze aan hun zelf te danken vind ik hoor, ze beginnen goed veel aandacht reclame en alles wat er om heen zit en dan naar de winterstop denken ze we gooien het roer om en denken dan de mensen kijken wel weer .en dan valt de kijkcijfers tegen raar. he ik vindt dit niet raar dat mensen afhaken

  • wapper

   Niet eens dat, ze hadden nooit die lange stop moeten maken terweil usa gewoon door ging met uitzenden, dan gaan mensen vanzelf downloaden. maarja tv zenders in nederland leren het toch nooit.

 • Marc Sanders

  Het is gewoon een behoorlijk slechte serie. Dan was de Clone Wars qua animaties een heel stuk beter. Het is de uitdaging om de doorgewinterde fan EN de jonge generatie te boeien. Dat is duidelijk niet gelukt. Kappen met die serie!

 • Joruus

  Ik heb mij heelerg vermaakt met het eerste seizoen maar ik ben in januari wel overgestapt op de Amerikaanse versie. Disney in Nederland communiceert vind ik heel slecht met de Nederlandse fans. Het is dat je op deze website nog informatie kunt vinden maar anders weet je van niets. Zo kunnen ze net zo goed niets uitzenden. Ik download het voortaan wel.

 • Pingback: DeathStar.nl - De Nederlandse Star Wars website | Star Wars nieuws en achtergronden()Tags: