Documentaire over posterartiest Drew Struzan in première op SDCC
zaterdag 6 juli 2013

Van 18 tot en met 21 juli vindt de San Diego Comic Con (SDCC) plaats. Het jaarlijks terugkerende evenement is het Mekka voor film-, televisie- en stripliefhebbers, en geeks en nerds van over de hele wereld. Star Wars heeft altijd een sterke band gehad met de SDCC. In 1976, bijna een vol jaar voordat de rest van de wereld Star Wars voor het eerst zag, kregen fans een allereerste, exclusieve panel voorgeschoteld. Als liefhebber begreep George Lucas de kracht van fans alom. Sindsdien heeft Star Wars altijd een sterke aanwezigheid gehad.

Star Wars werd het succes zoals we dat kennen door puzzelstukjes die precies op hun plek vielen. Puzzelstukjes als Twentieth Century Fox die als enige studio iets zag in het project van Lucas, als Ralph McQuarrie die het universum een gezicht gaf, als John Williams die het zijn onmiskenbare muzikale handtekening gaf. En nog zo’n sleutelfiguur is posterartiest Drew Struzan.

Struzan, die zijn carrière begon als reclame- en albumhoezenontwerper, kreeg zijn grote doorbraak in de jaren ’70 toen hij begon als filmposterartiest. In 2008 ging hij met pensioen en liet hij een uitgebreid oeuvre achter, met legendarische posters voor films als Blade Runner, The Goonies, First Blood, The Thing, The Muppet Movie en recentelijk Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, en Hellboy. Het best bekend zijn de posters voor Back to the Future, Indiana Jones en natuurlijk Star Wars.

Op 19 juli gaat een documentaire over Struzan, Drew: The Man Behind The Poster genaamd, op SDCC in première. George Lucas, Steven Spielberg, Harrison Ford, Michael J. Fox, Frank Darabont, en Guillermo del Toro maken hun opwachting in de docu om Struzan te eren. De docu zal daarna ook in een select aantal bioscopen in Amerika gaan draaien en beschikbaar worden via video-on-demand. Voor fans in Nederland zal tegen die tijd waarschijnlijk de betere Torrentboer uitkomst bieden.

Hopelijk weet Lucasfilm presidente Kathleen Kennedy met de komst van de nieuwe films Struzan te verleiden tijdelijk zijn pensioen neer te leggen. Star Wars films zonder Struzan posters zijn immers bijna ondenkbaar…

 

Bron: Deadline