Disney sluit LucasArts, lichtpuntje voor Star Wars 1313 en First Assault
woensdag 3 april 2013

Na maanden van geruchten en speculaties is de kogel door de kerk: Disney sluit het legendarische gamebedrijf LucasArts. Daarmee komen 150 medewerkers op straat te staan. Games die in ontwikkeling waren, zoals Star Wars 1313 en de shooter Star Wars: First Assault, zijn daarmee echter nog niet definitief van de baan. Intern wordt gekeken of deze titels kunnen worden ondergebracht bij andere ontwikkelaars.

“Het is belangrijk om erbij stil te staan dat we op zoek zijn naar degelijke externe parners die ons kunnen helpen met het leveren van videogames aan onze fans. We geloven nog steeds in de gameindustrie. We zullen doorgaan met het leveren van Star Wars games, maar we kijken nu naar andere verdienmodellen. Alles wordt nu afgewogen. Er is altijd een mogelijkheid dat Star Wars 1313 uitkomt via een licentie.”

LucasArts stopt zogezegd dus als ontwikkelaar van games, en zal zich gaan toeleggen op het uitbesteden van het maken van nieuwe titels. Daarmee komt een einde aan een lange geschiedenis van vele inmiddels legendarische games, zoals bijvoorbeeld de Star Wars spellen X-Wing, TIE-Fighter, Dark Forces, Rogue Squadron en avonturen als Sam & Max, Full Throttle, Grim Fandango en de Monkey Island reeks. Toch komt het nieuws niet als een verrassing. De laatste jaren leek LucasArts stuurloos te zijn. Met vele wisselingen in de wacht aan de top van het bedrijf was er geen heldere strategie, wat resulteerde in games die voornamelijk teleurstelden. Games als LEGO Star Wars en Star Wars: The Old Republic vormen uitzonderingen, maar dat zijn nota bene titels die niet door LucasArts zelf werden ontwikkeld.

Na het evalueren van onze positie op de gamesmarkt hebben we besloten om LucasArts te veranderen van een ontwikkelaar in een bedrijf dat licenties verstrekt en op die manier het bedrijfsrisico te verkleinen en tegelijkertijd een bredere portfolio aan kwalitatieve Star Wars games te kunnen bereiken. 

Dat er nieuwe Star Wars games zullen blijven komen, is dus onvermijdelijk. Zeker met het oog op de komst van nieuwe films zullen we de komende jaren worden voorzien van nieuwe titels, echter onder een andere vlag. De vraag is wat er nog meer zal volgen. Kijk er niet raar van op als er binnenkort ook bijvoorbeeld afscheid genomen gaat worden van Dark Horse, als vertrouwde maker van Star Wars comics. Spannende tijden!

 

Bron 1: GameInformer.com
Bron 2: GameInformer.com

 

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+