De invloeden voor Star Wars… of simpel jatwerk?
donderdag 4 september 2014

Als we het over de artiesten hebben die Star Wars in kleine of grote mate hebben vormgegeven, zijn de eerste namen die vaak ter sprake komen die van Ralph McQuarrie, Joe Johnston, Nilo Rodis-Jamero, Harrison Ellenshaw, John van Hamersveld, Jean Giraud of Drew Struzan. De een is bekender dan de ander. Vandaag willen we de naam van Jean-Claude Mézières eens in de mix gooien.

Mézières is een Franse stripartiest die in 1938 werd geboren in Parijs. Op jonge leeftijd raakte hij bevriend met klasgenoot Jean Giraud (de in 2012 overleden artiest die vooral bekend is onder zijn pseudoniem Moebius, die onder meer voor The Empire Strikes Back het ontwerp van de Imperial Probe Droid maakte), en leeftijdsgenoot Pierre Christin. Deze vriendschappen leidden tot diverse samenwerkingen. Zo richtte hij samen met Giraud begin jaren ’60 een eigen studio op en veel later, begin jaren ’90, werkten de twee nog samen aan The Fifth Element, de bekende scifi-film van Luc Besson met Bruce Willis in de hoofdrol.
Mézières carrière begon begin jaren ’60 als stripartiest en illustrator. Na een kort avontuur in Amerika, waar hij zijn latere vrouw leerde kennen, keerde hij midden jaren ’60 terug naar Frankrijk waar hij voor René Goscinny (de beroemde schrijver van Astérix en Lucky Luke) zou gaan werken. Hij werkte aan diverse titels. Echte bekendheid verwierf hij echter met zijn sciencefiction stripreeks Ravian, die hij samen met schrijver Christin ontwikkelde. De strip die zich in de 28ste eeuw afspeelt, verscheen voor het eerst in november 1967. Deze serie eindigde pas in 2010 toen het laatste deel verscheen.

Het is deze serie (en dan specifiek de albums l’Empire des 1000 planètes, Pays sans étoile en l’Ambassadeur des ombres) waarvan allerlei herkenbare elementen terug te vinden zijn in Star Wars. Sommigen zijn wat minder voor de hand liggend, maar alles bij elkaar opgeteld valt de invloed van Mézières’ werk niet te ontkennen. Wat dacht je van Han Solo in carbonite, of het verbrande lichaam van Anakin Skywalker verhult in zijn duistere pak? De scène waarin Luke door de schacht van Cloud City valt en naar buiten valt? Maar ook Slave Leia in haar iconische gouden bikini, Watto en Grand Moff Tarkin lijken regelrecht uit het universum van Ravian te zijn gestapt. Heeft zijn werk de artiesten van Star Wars hevig geïnspireerd? Of is er sprake van simpel jatwerk? Ondanks pogingen van Mézières heeft George Lucas nooit erkenning gegeven aan de referenties uit het werk van de artiest. Hoe dan ook dragen wij graag bij aan zijn bekendheid zonder wie het Star Wars universum er een stukje minder bekend uit zou hebben gezien.

Met dank aan onze Twittervolger Niels Kiené voor de tip. Voor meer informatie over Jean-Claude Mézières verwijzen we je graag naar zijn officiële (Franstalige) website.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+


Tags: