De gekte van Star Wars – actiefiguren ontploffen in waarde
woensdag 22 oktober 2014

Star Wars fans zijn er in vele soorten en maten. Onder hen bevindt zich een enorme en veelzijdige groep van verzamelaars. De verzamelgekte begon eind jaren ’70 toen ook de allereerste actiefiguren werden uitgebracht door Kenner Toys. De eerste twaalf actiefiguren – bestaande uit C-3PO, Chewbacca, Darth Vader, Death Squad Commander, Han Solo, Jawa, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Princess Leia, R2-D2, Sand People en de Stormtrooper – behoren tot de zogenaamde ’12 Back’ serie. Die bijnaam kreeg het vanwege de afbeelding van de twaalf figuren op de achterkant van de verpakking.

Toen deze Amerikaanse figuren in 1978 in winkels verschenen, hadden ze een prijskaartje van slechts twee dollar per stuk. Inmiddels zijn die prijzen anno 2014 een tikkeltje veranderd. Door de jaren heen hebben deze collectibles een enorme explosie in waardeverandering ondergaan. Brian Semling van de Amerikaanse winkel Brian’s Toys hield deze veranderingen bij en zette het om in een index, die je hieronder kunt bekijken. De set van twaalf figuren werd afgelopen maand gewaardeerd op maar liefst 26.000 dollar.

Een originele set van deze twaalf figuren kostte dus 24 dollar in 1978. Met die prijs van 26.000 dollar is dat een toename van ruim 108.000%! Daarbij wordt wel uitgegaan van een bovengemiddelde staat van de figuren in hun verpakking (AFA85). Hoe perfecter de staat, hoe hoger de prijs. Bovendien is er in deze index niet eens geen rekening gehouden met een variant van het Jawa figuur. De zeldzamere versie met een vinyl cape werd onlangs gewaardeerd op 12.000 dollar.

Het zijn natuurlijk de exorbitante bedragen voor dit soort verzamelobjecten die voor de smeuïge verhalen zorgen. Een ander goed voorbeeld hiervan was afgelopen zondagavond te zien in de Britse variant van Tussen Kunst en Kitsch waarin een originele ‘screen used’ TIE Fighter Pilot helm werd gewaardeerd op maar liefst 50.000 Britse Ponden. Daarentegen zorgt het ook voor een vaak verkeerd beeld dat alles met een Star Wars label erop goud waard is. Verzamelaars zullen dat ongetwijfeld herkennen en er regelmatig mee geconfronteerd worden op de websites van Marktplaats en eBay. Eén ding is zeker: de liefde voor verzamelen levert veel stof voor anekdotes op!

 

Bron: YodasNews.com


Tags: