Componist John Williams ontvangt prestigieuze AFI award
dinsdag 13 oktober 2015

Voor de eerste keer in haar geschiedenis reikt het Amerikaanse Film Instituut (AFI) een Lifetime Achievement Award uit aan een filmcomponist. De gelukkige persoon in dit geval is niemand minder dan John Williams die deze prestigieuze prijs voor zijn gehele oeuvre volgend jaar in ontvangst mag gaan nemen.

Dit nieuws werd onlangs gemeld door de website van de BBC. De Amerikaanse componist ontving tot nu toe maar liefst vijf Oscars (van in totaal vijfendertig nominaties) en is het best bekend om zijn muziek voor films als Star Wars, Jaws en E.T.. De uitreiking vindt plaats op 9 juni 2016. Het markeert de 44ste keer dat deze onderscheiding wordt uitgereikt.

John Williams heeft de soundtrack van onze levens geschreven,” aldus Howard Stringer, voorzitter van de AFI. “Noot voor noot, met snaar en koor, heeft hij op geniale wijze muziek samengebracht met films en heeft deze kunstvorm naar een hoger niveau gebracht en vele generaties van publiek geïnspireerd en verrijkt met de magie van film.

Normaliter honoreert het instituut deze eer alleen aan de top van acteurs en regisseurs. Sinds de eerste keer in 1973 zijn personen als Steven Spielberg (1995), Harrison Ford (2000), George Lucas (2005) en Mel Brooks (2013) de filmcomponist voorgegaan. De inmiddels 83-jarige John Williams componeerde in een periode van zeven decennia muziek voor meer dan honderdvijftig films en tweehonderd televisieshows en vanaf 16 december kunnen we zijn nieuwe werk beluisteren tijdens de première van The Force Awakens.Tags: