Beroemde wereldfiguren in een Star Wars jasje
donderdag 1 mei 2014

Dat de impact van de Star Wars films op alle niveaus van de Amerikaanse samenleving is doorgedrongen, is een vaststaand feit. In Nederland zijn we over het algemeen wat meer nuchter. Die invloed begon natuurlijk allemaal met A New Hope. Zo ook voor de Amerikaanse kunstenaar Mike Leavitt. Hij werd in 1977 geboren en hij groeide op in een samenleving die doordrongen was met consumptie, met gezinnen die uit elkaar vielen door echtscheidingen en in een tijd waarbij een magnetronmaaltijd een volwaardig diner werd.

Middels zijn project ‘Empire Peaks‘ geeft hij gestalte aan de totstandkoming van de samenleving zoals hij die nu ervaart. Dat doet hij met sculpturen vervaardigd van hout waarbij bekende wereldfiguren, zowel levend als dood, in bekende Star Wars personages gevangen worden. Van Abraham Lincoln tot Martin Luther King, van Mahatma Ghandi tot Nelson Mandela en van Oprah Winfrey tot Barack Obama. De figuren variëren in grootte. Sommigen zijn slechts een centimeter of 45 hoog, anderen benaderen een meter.

Ergens is het een hele interessante filosofie die Leavitt hanteert. Hij ziet samenlevingen als cycli, waarbij het ene rijk na verloop van tijd wordt vervangen door een andere en uiteindelijk ongewild de fouten herhaalt van zijn voorganger. Of het onze helden ook zo zal vergaan in Star Wars: Episode VII is nog maar de vraag. Het kunstproject zal je in ieder geval zonder er verder bij na te denken ongetwijfeld een lach op je gezicht toveren.Tags: