Anthony Daniels vindt geheimhouding van TFA stompzinnig
zondag 6 september 2015

De man wordt in onze ogen vaak ten onrechte afgeschilderd als arrogant en onplezierig. Eigenzinnig is hij wel en op zijn mondje gevallen is hij zeker niet. Dat laat acteur Anthony Daniels (C-3PO) deze week wel weer merken in een interview waarin hij onder meer alle geheimhoudingen rondom The Force Awakens stompzinnig noemt.

Daniels sprak in totaal een paar uur met een verslaggever van The Guardian. Diverse onderwerpen kwamen aan bod, waarbij de aankomende Star Wars film uiteraard centraal stond. De Britse acteur is blij met zijn nieuwe regisseur:”J.J. [Abrams] is fijner om mee samen te werken. Hij luistert graag. George Lucas daarentegen, hoewel hij veel is veranderd door de jaren heen, heeft altijd meer moeite gehad om samen te werken met mensen.

Daniels is in tegenstelling tot veel van zijn collega’s niet bang om te zeggen wat hij van de Prequels vond. Tijdens het zappen zag hij de films onlangs voorbijkomen op de Britse zender Sky. De effecten zien er geweldig uit volgens hem, maar het voelt allemaal koud aan. Sfeerloos zelfs. Voor The Force Awakens was zijn ervaring een stuk beter:”Het was al vrij vroeg duidelijk dat we met J.J. teruggingen naar een ouderwetse manier van filmmaken. We hadden muren. Echte sets! Okay, je had misschien geen uitzicht uit een raam, maar je had tenminste een raam.

Veel meer kan hij niet vertellen over de film. Disney houdt nauwlettend iedereen in de gaten. Dat ondervond Daniels zelf toen hem laatst werd opgedragen een tweet te verwijderen waarin hij een andere acteur uit de film noemde. “De mate van geheimhouding is bespottelijk. Alsjeblieft zeg, het is maar een film! Toen ik het script ontving, was alles in dieprode tekst getypt op zwart papier om kopiëren te voorkomen. Ik kreeg een kater van het lezen,” aldus de C-3PO vertolker. Een schril contrast met 1977 toen Star Wars zonder al teveel bombarie in première ging en er nog geen spoor te bekennen was van dit soort paranoia.

We moeten Anthony Daniels wel een beetje (veel) gelijk geven. Ondanks de beloftes van Kathleen Kennedy tijdens de Star Wars Celebration Essen, is Disney met The Force Awakens zeer krampachtig met het loslaten van informatie. Het heeft uiteindelijk ook weinig geholpen. De films zijn door buitenlandse sites al bijna volledig ontleed en alle embargo’s op bijvoorbeeld speelgoed hebben niks uitgehaald. Star Wars is een kracht die niet te stoppen is…

The Force Awakens gaat op 16 december in première in Nederland.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+


Tags: