Anakin Skywalker noodgedwongen te verhuizen
zaterdag 20 juli 2013

Het lijkt erop dat Anakin Skywalker gedwongen wordt te verhuizen. Dit keer is het niet Watto die de familie Skywalker het leven zuur maakt, maar de natuur. Mos Espa, de geboorteplaats van de jonge Skywalker telg, wordt namelijk bedreigd door de migratie van zandduinen. Dit natuurfenomeen dreigt de voormalige set uit de eerste Prequelfilm The Phantom Menace volledig te bedelven onder een dikke laag woestijnzand.

Wetenschappers hebben dit oord als een geografische referentie gebruikt om de verplaatsing van grote halve-maan-vormige duinen te bestuderen. Zelden worden woningen gebouwd in duinvelden, en een studie over voorgenoemde migratie toont dus aan waarom. Het toont bijvoorbeeld ook aan dat duinen op Aarde zich tien keer sneller verplaatsen dan soortgelijke duinen op Mars.

Een nabijgelegen set die in A New Hope werd gebruikt, is inmiddels al bedekt. En met een snelheid van ongeveer vijftien meter per jaar heeft deze duin al contact gemaakt met Mos Espa en zal deze naar verwachting binnen niet al te lange tijd de zogenaamde Qui-Gon’s Alley benaderen. Uiteindelijk zal de duin logischerwijs voorbij de stad trekken en zal de stad weer (grotendeels) tevoorschijn komen… maar met de nodige sporen achterlatend. Ach, wie wil er nou niet in een zandkasteel wonen?!

Bron: BBC
Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+