A.C. Crispin, auteur van de Han Solo trilogy, overleden
zondag 8 september 2013

De afgelopen tijd was het al duidelijk dat Ann C. Crispin haar gevecht met kanker aan het verliezen was. Medio vorige week, drie dagen voor haar overlijden, plaatste de Star Wars auteur op haar Facebook pagina een afscheid waarin ze iedereen bedankte voor al hun steun en gebeden en hen vooral op het hart wilde drukken dat zij in het bijzijn van familie en vrienden zeer goed verzorgd werd.

Crispin begon haar avontuur in het Star Wars universum met korte verhalen in twee bloemlezingen. In augustus van 1995 verscheen haar verhaal Play It Again, Figrin D’an: The Tale of Muftak and Kabe in de paperback Tales from the Mos Eisley Cantina, een verhaal over de twee Cantina aliens. Later dat jaar, in december, verscheen Skin Deep: The Fat Dancer’s Tale in Tales from Jabba’s Palace waarin de dikke danseres van Jabba, Yarna, de hoofdrol vertolke. Pas echt bekend werd Crispin bij Expanded Universe liefhebbers door haar Han Solo boeken, die met de titels The Paradise Snare, The Hutt Gambit en Rebel Dawn een trilogie vormden die verhaalden over de geschiedenis van Han voorafgaande aan gebeurtenissen in A New Hope. Deze drie boeken verschenen in 2000 ook als omnibus.

In 1983 begon zij haar carriere. Door de jaren heen werden er maar liefst drieëntwintig werken van haar gepubliceerd, waaronder ook tal van Star Trek novellen en een eigen, originele sf-serie genaamd Starbridge. Lang voordat sociale media en fora bestonden, was ze al zeer actief in de wereld van het internet en fandom. Crispin was zeer toegankelijk en was vaak te vinden op nieuwsgroepen zoals het legendarische RASSM (rec.arts.sf.starwars.misc), waar ze geregeld bijdrages plaatste.

Afgelopen vrijdag overleed Ann C. Crispin. Ze werd 63 jaar oud.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
  • Joruus

    Erg spijtig om te lezen. Er hebben dit jaar veel mensen uit het Star Wars wereldje het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Gelukkig hebben we hun werken om ons aan hen te (blijven doen) herinneren.