3D bioscoopreleases van Clones en Sith in Nederland gecanceld
dinsdag 30 december 2014

Van sommige dingen weet je eigenlijk al op voorhand: te mooi is om waar te zijn. Maar zelfs de kleinste kans is een kans. Eind vorig jaar meldde Pathé bioscopen dat de twee Prequelfilms Attack of the Clones en Revenge of the Sith een 3D bioscooprelease zouden krijgen in Nederland. Op 31 december 2014 hadden beide films moeten gaan draaien, maar inmiddels is het duidelijk dat deze plannen van de baan zijn.

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen de ontwikkelingen scherp in de gaten gehouden. We hielden contact met alle belangrijke spelers. Behalve met Pathé namen we bijvoorbeeld ook contact op met de andere grote bioscoopketens in Nederland zoals Wolff Bioscopen en JT Bioscopen. Hoewel de pr-afdeling van Pathé er aanvankelijk volledig van overtuigd was dat de 3D-release van beide Star Wars films door zou gaan, bleek uit onze contacten met de andere ketens dat een dergelijke release veel minder zeker was.

Eén van de ketens vertelde ons eerder dit jaar dat het gebruikelijk in de bioscoopindustrie is dat films zo’n twee tot vijf weken van te voren worden aangekocht. Daarom zijn we eind november weer gaan informeren bij alle ketens. Ditmaal weigerde Pathé enig commentaar te geven (te hoog van de toren geblazen wellicht?), JT kon nog geen informatie verstrekken, maar Wolff bioscopen kwam wel met een reactie:”Volgens de distributeur komen de films niet uit in de bioscopen omdat het natuurlijk geen nieuwe films zijn. Deze worden dus niet vertoond bij Wolff bioscopen.

De distributeur is in dit geval Warner Bros. Nederland, die onder meer de rechten heeft voor de distributie van de huidige zes Star Wars bioscoopfilms. Eind 2013 meldde het bedrijf ons nog dat de informatie van Pathé correct was (zoals je in onze eerdere berichtgeving kon lezen). We hebben geprobeerd Warner om een reactie te vragen. Dat is op dit moment helaas niet gelukt, maar hier zullen we nog op een later tijdstip op terugkomen.

Wat er zich precies achter de schermen heeft plaatsgevonden, is natuurlijk giswerk. Naar onze mening zouden er twee mogelijke scenario’s kunnen zijn. Eén daarvan zou kunnen zijn dat men niet verwacht dat de kosten opwegen tegen de baten. Eenzelfde gedachte is de reden waarom retailers in Nederland bijvoorbeeld het zesde seizoen van de Clone Wars animatieserie niet uitbrachten. Een andere, meer voor-de-hand-liggende reden zou kunnen zijn dat een release op dit moment (nog) niet wordt toegestaan door de internationale tak van Disney.

Zeker is in ieder geval dat de plannen voor een 3D release in een vergevorderd stadium waren. Hopelijk krijgen we wat antwoorden op onze vragen in het nieuwe jaar. DeathStar.nl houdt je uiteraard op de hoogte!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someoneShare on Google+
  • Kevin

    Ze waren zeker in een vergevorderd stadium want ik heb episode 2 al in 3D gezien, die film was vorig jaar al af!Tags: