…:: Star Wars: Episode VII – The Force Awakens :…

Eind 2012 werd na de overname van Lucasfilm Ltd. door Disney bekend dat er niet alleen een nieuwe trilogie in de maak was, maar dat er ook zogenaamde spin-off films zullen gaan verschijnen. De eerste trilogiefilm, The Force Awakens, zal op 16 december 2015 in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. Sinds de bekendmaking is de stroom met geruchten losgebarsten, en wordt er – naarmate we de première naderen – steeds meer bekend.

We zijn inmiddels in 2015 beland. Behalve wie de makers zijn, uit welke acteurs de cast bestaat, weten we na drie jaar sinds de overname de titel van de film en hebben we de eerste trailers voorgeschoteld gekregen. De eerste teaser werd in november 2014, rond de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, aan de wereld getoond. De versie met de Nederlandse ondertiteling kun je hieronder bekijken:

Alle belangrijke spelers van voor en achter de schermen zijn bekend. We beginnen met enkele van de belangrijkste namen achter de schermen, beginnend met de REGIE. De populaire film- en televisiemaker J.J. Abrams is ingehuurd als regisseur. We kennen hem als bedenker van televisieseries als Alias en Lost, en als regisseur van films als Mission: Impossible 3, Super 8 (een verkapte hommage aan Steven Spielberg familiefilms) en natuurlijk de eerste twee nieuwe Star Trek films.

Op schrijversgebied is er in het eerste jaar een verschuiving geweest. Oscarwinnaar Michael Arndt werd aanvankelijk aangetrokken als schrijver. Voor Pixar, eveneens een onderdeel van Disney, schreef hij het script van Toy Story 3. Hij schreef een plan voor de complete trilogie en ontwikkelde van daaruit een script voor Episode VII. Dit script nam echter een andere route dan Abrams wilde nemen, waarna hij samen met schrijver Lawrence Kasdan in oktober 2013 het stokje overnam en een nieuw script schreef. Dit script werd in januari 2014 voltooid.

Kasdan is een oude bekende onder Star Wars fans. Hij was verantwoordelijk voor de scripts van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, maar ook voor de Lucasfilm-productie Raiders of the Lost Ark schreef hij het verhaal. Behalve als schrijver voor Episode VII is Kasdan aangetrokken om te werken aan de verhalen van de spinoff films. Hij wordt hierin bijgestaan door Simon Kinberg, die tevens als consulent meewerkt aan Episode VII. Kinberg schreef eerder al de scripts van Jumper (met o.a. Hayden Christensen en Samuel L. Jackson), Sherlock Holmes en de nieuwste X-men film X-Men: Days of Future Past.

J.J. Abrams
Regisseur
Michael Arndt
Scriptschrijver
Lawrence Kasdan
Scriptschrijver / Consulent
Simon Kinberg
Scriptschrijver / Consulent


De officiële aankondiging van de cast vond plaats op 29 april 2014. Behalve oudgedienden als Mark HamillCarrie Fisher en Harrison Ford keren ook Anthony Daniels (C-3PO), Peter Mayhew (Chewbacca) en Kenny Baker (R2-D2) terug.
Voor de invulling van de overige rollen vonden er zowel open als besloten audities plaats. Diverse bekende namen (zoals die van Benedict Cumberbatch, Hugo Weaving, Michael B. Jordan, Saoirse Ronan, Chiwetel Ejiofor) passeerden de revue.

Inmiddels weten we dat veel van de geruchten niet zijn uitgekomen. Gecast zijn Max von Sydow (bekend uit onder meer Dune, Minority Report en The Exorcist), Oscar Isaac (Inside llewyn Davis, Sucker Punch, Drive), Andy Serkis (Lord of the Rings, King Kong), Adam Driver (Inside Llewyn Davis, Girls), John Boyega (Attack the Block, 24: Live Another Day), Daisy Ridley (Silent Witness) en Domhnall Gleeson (Harry Potter).

Ruim een maand na de aankondiging van deze namen werden begin juni 2014 nog twee dames aan de cast toegevoegd: Lupita Nyong’o (Oscarwinnares voor haar rol in 12 Years a Slave) en Gwendoline Christie (Game of Thrones). Een maand later, begin juli werden nog twee namen toegevoegd die waren geselecteerd via het open casting proces dat in 2013 plaatsvond via internet en op locaties in Engeland en Amerika. De Britse Pip Andersen en de Amerikaanse Chrystal Clarke doorliepen op succesvolle wijze het selectieproces. Begin september werd acteur Miltos Yerolemou (Game of Thrones) aangekondigd door de BBC. Vanwege zijn vaardigheden met het zwaard wordt verwacht dat hij een personage met lightsaber zal gaan spelen. Medio oktober werd een lang vermoeden eindelijk bevestigd met de aankondiging dat Warwick Davis ook een rol heeft weten te bemachtigen.

Harrison Ford
‘Han Solo’
Mark Hamill
‘Luke Skywalker’
Carrie Fisher
‘Princess Leia’
Kenny Baker
‘R2-D2’
Anthony Daniels
‘C-3PO’
Peter Mayhew
‘Chewbacca’
Max von Sydow
‘?’
Andy Serkis
‘Supreme Leader Snoke’
John Boyega
‘Finn’
Adam Driver
‘Kylo Ren’
Daisy Ridley
‘Rey’
Oscar Isaac
‘Poe Dameron’
Dohmnall Gleeson
‘General Hux’
Lupita Nyong’o
‘Maz Kanata’
Gwendoline Christie
‘Captain Phasma’
Pip Andersen
‘?’
Chrystal Clarke
‘?’
Miltos Yerolemou
‘?’
Warwick Davis
‘?’
Maisie Richardson Sellers
‘Korr Sella’

 

Afsluitend is er nog het overige deel van het PRODUCTIE team. Dit wordt geleid door Kathleen Kennedy, de nieuwe president van Lucasfilm,. Zij dient als uitvoerend producent voor Episode VII, de rol die George Lucas voorheen vervulde. Daarnaast zal productiemaatschappij Bad Robot, met J.J. Abrams en zijn partner Bryan Burk, de productie van de film verzorgen. Deze maatschappij werkte met voorgaande producties altijd samen met de verschillende Lucasfilm onderdelen (zoals Industrial Light + Magic en Skywalker Sound) en deze ervaring zal de samenwerking alleen maar bevorderen.

De productie vond plaats in Engeland, in de Pinewood Studios. Eén van de vaste cinematografen van J.J. Abrams, Dan Mindel, heeft de film in beeld gebracht. Eind augustus 2013 leerden we dat dit een Star Wars film weer op ouderwetse 35mm celluloid opgenomen zal worden, daar waar George Lucas volledig op digitale opname was overgestapt tijdens de productie van de Prequel films. En op de tweede dag van Celebration Europe 2, eind juli 2013, maakte Kathleen Kennedy bekend dat John Williams zou terugkeren om de soundtracks te verzorgen van alle drie nieuwe trilogiefilms. Voor aanvang van dit evenement werden medio juni 2013 twee gasten aangekondigd, ontwerpers Doug Chaing en Iain McCaig. Beiden werkten eerder aan de Prequels, maar bij de aankondiging van hun gastoptredens werd bekend dat beiden heren hun kunsten weer mochten gaan vertonen voor de nieuwe films.

Kathleen Kennedy
Uitvoerend Producer
Bad Robot
Productiehuis
Bryan Burk
Producent
John Williams
Componist
Doug Chaing
Conceptueel Artiest
Iain McCaig
Conceptueel Artiest
Dan Mendel
Cinematograaf
Michael Kaplan
Kostuumontwerper

Op het gebied van GERUCHTEN is er al heel wat te vertellen over het verhaal van The Force Awakens. Dit is een proces dat continu in beweging is, doordat er wekelijks en maandelijks nieuwe berichten naar buiten komen die vertellen over details van het verhaal, of ons foto’s of conceptontwerpen tonen van de film.

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina