…:: Interview – Warwick Davis ::…

Warwick Davis draait inmiddels al heel wat jaren mee als acteur. En laten we wel wezen; een alledaags acteur is hij niet. Hij valt natuurlijk in de eerste plaats op door zijn lengte, maar ook de lengte van zijn carrière is opmerkelijk te noemen. Warwick, inmiddels drieenveertig jaar oud, zit al sinds zijn elfde in het vak. Zijn debuut maakte hij met de rol als Wicket in de derde Star Wars film Return of the Jedi. Die rol pakte hij weer op voor de televisiefilms Caravan of Courage en Battle for Endor. Het best bekend is hij waarschijnlijk door zijn rol in de Lucasfilm productie Willow, waarin onder andere Val Kilmer naast hem schittert. Dit was tevens zijn eerste echte hoofdrol.

In 1999 was Warwick wederom in een Star Wars film bewonderen. Deze keer niet als Ewok, maar als de Rodian Wald en als Weasel, een gast van Watto tijdens de Podrace. De afgelopen jaren stond Warwick vaak in de schijnwerper vanwege zijn vriendschap met komiek Ricky Gervais. Die schreef speciaal voor hem een televisieserie Life’s Too Short, waarin tal van megasterren, waaronder Liam Neeson en Johnny Depp, gastrollen hadden.

 

De film Return of the Ewok heb je samen met David Tomblin gemaakt tijdens de opnamen van Return of the Jedi. Hoe kwam deze film tot stand en hoe kunnen fans deze film zien?
Return of the Ewok hebben we gemaakt om twee redenen. Ten eerste voor de lol en ten tweede als een soort promotie voor Return of the Jedi. LucasFilm en de officiële fanclub hebben de film bekeken en nagedacht over hoe de film beschikbaar zou kunnen komen voor fans om te kunnen kopen, maar dat zou een erg ingewikkeld en langdurig proces worden. Op dit moment kun je de film alleen zien op conventies waar ik ook aanwezig ben. Tijdens Jedi-Con Duitsland werd Return of the Ewok vertoond aan meer dan 1000 fans in één keer! Er hing daar een bijzondere sfeer en ik vond het geweldig.

 

Je bent te zien geweest in niet minder dan zes LucasFilm producties: Return of the JediThe Ewok AdventureBattle for EndorLabyrinthWillow en The Phantom Menace. Je zult wel een goede band met George Lucas hebben!
George is een erg aardige vent, en ik beschouw mezelf als erg gelukkig en vereerd dat ik in zoveel van zijn producties heb kunnen spelen.

 

Welke was het leukst om te doen?
Return of the Jedi was erg leuk omdat ik pas 11 jaar oud was en een groot Star Wars fan. Denk je eens in dat je de kans krijgt te spelen in een van je favoriete films! Het was een droom die uitkwam.

 

Toch zit je niet in Episode II en III. Weet je waarom niet?
Ik denk dat er simpelweg geen rollen voor me waren. George zou me niet een rol aanbieden simpelweg om me maar iets aan te bieden. Ik weet zeker dat hij gebeld zou hebben als er een karakter zou zijn waar ik geschikt voor zou zijn geweest.

 

Klopt het dat je wel op de set van Episode II bent geweest?
Ik ben inderdaad op de set geweest bij de pick-ups die ze in maart 2002 deden in de Londense Ealing Studios. Ik kan echter niets vertellen over de dingen die ik daar gezien heb. Het waren met name reactieshots die werden gefilmd met alleen blue screen als achtergrond.

 

Je bent ook constant druk met je eigen website, warwickdavis.co.uk. Hoe gaat het daarmee en wat zijn je bedoelingen met de website?
Ik ben er rond 2000 mee begonnen. Het is veel ingewikkelder en tijdrovender dan ik ooit had gedacht. Een deel van de site ging “live” in februari, en sindsdien krijg ik zo’n 250 hits per dag. Elk vrij moment dat ik had, zelfs tijdens de opnamen van Harry Potter, kon je me vinden met mijn laptop werkend aan weer een pagina. Ik denk niet dat hij ooit afkomt, zoveel plannen heb ik ermee. Een website kun je niet maken zoals een tijdschrift; een site moet steeds veranderen en vernieuwen. Ik ben van plan wat “achterdeschermen” video’s te plaatsen, geluidsfragmenten, fan-art, nieuws over waar ik me zoal mee bezig hou, nieuws over optredens op conventies en nog veel meer.

 

Het lijkt alsof het boek het beste medium is voor het Fantasy genre. Er zijn nog maar een paar Fantasy verhalen succesvol verfilmd, zoals Legend (regie: Ridley Scott), The Dark Crystal (Jim Henson en Frank Oz) en Willow (Ron Howard). Films als The Neverending Story (Giles Walker) en Dragonslayer (Matthew Robbins) werden niet echt een groot succes. Waarom denk je dat zoveel Fantasy verhalen het niet goed doen op het witte doek?
Om een Fantasy film te maken moet de regisseur iets heel speciaals creëren. Hij moet dingen op het scherm brengen waar het publiek alleen maar over kan fantaseren. En zoals we weten is de menselijke fantasie iets prachtigs, in staat om werelden en situaties te creëren waar zelfs ILM trots op zou zijn! Om tegen deze kracht op te kunnen heb je een bijzonder soort regisseur nodig.

 

Als ze je een nieuwe rol aan zouden bieden in de nieuwe Star Wars film zou je er dan voor gaan?
Natuurlijk. Ik ben een acteur. Er is niks lievers wat ik doe dan opstaan en mijn ding doen voor een camera of op de planken. Ik zou erg graag terugkeren in dat universum hier ver, ver vandaan. Het is waar het dertig jaar geleden allemaal voor mij begin.

 

Ondertussen is ook Life’s Too Short op je pad terecht gekomen. Hoe kwam dat tot stand?
Ik leerde Ricky Gervais en zijn kameraad Stepehn Merchant kennen op de set van Ricky’s serie Extras. Ricky had het idee om een soort documentaire te maken. Aanvankelijk leek me dat niks en sloeg ik het idee af. Het bleef toch in mijn hoofd spoken en ik dacht bij mezelf dat, als ik het zelf zou kunnen produceren en er zodoende meer zeggenschap over zou hebben, het misschien nog wel leuker zou zijn om de realiteit een beetje te manipuleren. Het resultaat zou dan een programma zijn dat een beetje inspeelt op de verwachtingen van kijkers, maar er toch een beetje een absurde draai aan zou geven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina