…:: Interview – Frank Oz ::…

 

Op 25 mei 1944 wordt Frank Oz geboren in Hereford, Engeland. Door zijn ouders, die beiden fanatiek poppenspelers zijn, zit het poppenspel in zijn bloed. Via diverse omzwervingen accepteert Frank uiteindelijk in 1963 een baan aan van Jim Henson. Wat vooral begint als een parttime baan om de zwangere vrouw van Jim Henson te vervangen, groeit uit tot een lange en legendarische samenwerking en een zeer goede vriendschap.

Behalve het werken aan de Muppets opent Jim ook de deuren van het regisseren voor Frank. Inmiddels heeft hij tal van succesvolle films achter zijn naam, zoals Dirty Rotten Scoundrels, What About Bob?, Bowfinger, The Indian in the Cupboard en The Score. Ter promotie van die laatstgenoemde film hadden wij de mogelijkheid om Frank kort enkele vragen te stellen.

 

Hoe was het om al die grote sterren tezamen in één film [The Score] te regisseren?
Dat is gewoon fantastisch. Het is ook complex. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. En wat het geval is bij het regisseren van elk van mijn films is het belangrijk om de acteurs op hun gemakt te laten voelen… Het was wel een uitzonderlijke ervaring.

 

Als je kijkt naar de manier waarop je een film regisseert, hoe verhoudt zich dat met je allereerste regieklus, The Dark Crystal?
Nou moet ik allereerst wel iets duidelijk maken… Ik heb eigenlijk The Dark Crystal niet geregisseerd. Jim Henson deed de regie van The Dark Crystal. Hij vroeg me om mee te regisseren. Het was zijn vrijgevigheid om mij die eer toe te doen komen. Hij had de visie. Ik denk dat door de jaren heen ik me realiseerde dat het beter was om met mijn manier van regisseren niet teveel controle te willen hebben. Een beetje de teugels te laten vieren en gewoon ook te vertrouwen op al die getalenteerde mensen om mij heen.

 

Met wie was het moeilijker om mee (samen) te werken: Marlon Brando of Delbert de LaChoy dragon?
Oh, mijn god! De LaChoy dragon! Weet je zeker dat je niet met mij heb samengewerkt in een vroeger leven? Bijna niemand op aarde weet wat van de LaChoy dragon af tenzij die persoon met me gewerkt heeft. Maar om je vraag te beantwoorde: de LaChoy dragon was een personage dat ik ongeveer 47 jaar geleden deed, en ik had erop gehoopt dat het voorgoed uit mijn geheugen was verwijderd. Ik beantwoord liever die vraag niet, omdat het anders misschien nog langer in mijn geheugen blijft steken!

 

Hoe belangrijk was het Jim Henson filmproject Timepiece voor jouw persoonlijke ontwikkeling als een filmmaker?
Ik denk dat het ongelooflijk belangrijk was. Niet veel mensen weten van het bestaan van Timepiece af. Voor degenen die dat niet doen, het was een tien-minuten-durende film, gemaakt in de jaren ’60, welke Jim Henson had geschreven en waarin hij speelde. Het was ver voor zijn tijd. Omdat het allemaal snelle shots waren. En het kostte een jaar om te maken, enkel in weekenden. Omdat Jim en Jerry Juhl, Don Sahlin en ikzelf – de groep die de Muppets vormden in die tijd – aan het werk gingen en commercials produceerden, kon we genoeg geld bij elkaar verdienen zodat Jim Timepiece kon maken. Al die moeite werd uiteindelijk beloond met een Academy Award nominatie en de hoofdprijs tijdens het Venetië Film Festival voor ‘Beste Korte Film’. Het vormden mijn eerste babypasjes in de wereld van het maken van films en als een toeschouwer en helper was dat erg belangrijk.

 

Acteur, regisseur, schrijver, producer. Is er iets wat je nog niet hebt gedaan?
Dat is aardig. Ik denk nooit in die termen over mezelf. Ik zou graag nog eens een theaterstuk willen regisseren, en gewoon spannende dingen blijven doen, wat dat ook moge zijn.

 

Had je Darth Vader tussen het andere speelgoed in Indian in the Cupboard gezet als een hommage aan Star Wars?
Haha. Het was niet zozeer een hommage. Ik vond het eigenlijk wel cool om te doen. En George [Lucas] was zo aardig om er ook toestemming voor te geven.

 

Is er een mogelijkheid dat er een vervolg komt op The Dark Crystal? Of wellicht een ander avontuur in diezelfde wereld?
Nee. Dat was zo’n enorme onderneming. En het was ook nog eens Jim’s visie. En zonder Jim zouden we het niet kunnen doen.

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina