…:: Interview – Dermot Crowley ::…

Op 19 maart 1947 werd Dermot Crowley geboren in Cork, Ierland. Al op jonge leeftijd wist hij dat acteren zijn lust en zijn leven was. Dat heeft zich inmiddels geuit in vele credits in theaterwerken, televisie- en filmrollen en radiospelen. De laatste jaren is deze zesenzestig-jarige acteur vooral op televisievlak vaak te bewonderen geweest in typische Britse kwaliteitseries zoals de detectiveserie Luther (met onder andere Idris Elba) en de spionagethriller Hunted (met Melissa George). Onder Star Wars fans is hij natuurlijk beter bekend als General Crix Madine uit Return of the Jedi.

 

Hoe ben je in het acteren gerold?
Al op vrij vroege leeftijd raakte ik op mijn school in Ierland geïnteresseerd in acteren. Ik was enig kind en toen ik zeven was stuurden mijn ouders mij op pianolessen, maar ik had totaal geen aanleg voor muziek. Er was echter een leraar die eens per week het vak drama gaf en vanaf het moment dat ik bij hem begon, voelde ik me besmet door het virus en wist ik dat er niets anders was wat ik wilde doen. Ik deed mee aan veel toneelstukken op school en later ook op de universiteit. Ik sloot me als radioacteur aan bij RTE, het Ierse omroepstation, en bleef daar vier jaar. Het was een geweldige training, omdat ik een breed scala aan rollen kreeg te spelen die ik in het theater of op het filmdoek wellicht niet gespeeld zou kunnen hebben, omdat ik er mogelijk niet goed uitzag voor de rol. Ik verhuisde daarna naar Engeland en begon daar in het theater en voor de televisie te werken. Overigens heb ik nog immer een zwak voor radio en doe ik nog veel werk voor BBC Radio in Londen.

 

Hoe heb je de rol in Return of the Jedi gekregen? Had je de andere twee films daarvoor al gezien?
Mijn impresario belde me op een dag op en zei dat ze een auditie voor me had bij Richard Marquand, die de film zou regisseren. Ik had Star Wars noch The Empire Strikes Back gezien. En misschien was dat maar goed ook, omdat ik daardoor onbevangen naar de afspraak kwam. Ik denk dat ik compleet geïntimideerd zou zijn als ik ze wel had gezien. We hadden een goed gesprek en de dag daarop werd mij de rol aangeboden.

 

Wat was je eerste gedachte toen je de Star Wars set kwam oplopen?
Mijn eerste gedachte was “Oh mijn GOD! Wat verbazingwekkend!” Zowel Caroline Blakiston (Mon Mothma) als ik waren sprakeloos. De set waar wij op werkten was ongelooflijk. Het gerucht ging dat de set zo’n 500.000 pond (ruim 800.000 euro) had gekost en dat was nog maar in 1982. Ik weet niet wat het waarheidsgehalte van dat gerucht is, maar als het waar was, was het geld goed besteed. Het zag er werkelijk spectaculair uit.

 

Wat zijn je gevoelens over je personage, Generaal Crix Madine?
Ook al maakt hij maar een korte verschijning in Return of the Jedi, hij heeft toch een erg gedetailleerde achtergrond in het Star Wars universum. Ik denk dat dit een van de redenen is waarom de fans de films zo fascinerend vinden. Het gevoel dat er nog een ander leven achter de personages schuilgaat dan datgene wat we op het scherm zien, betekent een verrijking voor elk individu. Ik mag dat wel. Madine is een dappere, geharde, slimme, pragmatische man en tevens een geboren leider.

 

George Lucas regisseerde jou in Jedi. Kun je daar iets meer over vertellen?
Oorspronkelijk had Crix Madine maar één scène in Return of the Jedi. Toen we op een dag aan het filmen waren, werd ik gevraagd of ik de daaropvolgende week beschikbaar was om nog wat meer filmwerk te doen met George Lucas, die de tweede unit regisseerde. Ik was opgetogen over het feit dat ik daarvoor gevraagd werd. We filmden een grote (ruimte)veldslag waarin Madine zijn troepen leidde. Een groot deel daarvan was behoorlijk lastig, omdat daarbij gebruik werd gemaakt van de ‘blue screen’ technologie. Deze techniek was voor die tijd nog vrij nieuw. Het was erg opwindend om met George Lucas te werken. Hij had het verhaal heel precies in zijn hoofd en hij was erg prettig om mee te werken! Wat is er nou leuker dan elke dag naar je werk te gaan, het schip te commanderen en “May the Force be with you” te zeggen? Helaas haalden de opnames de uiteindelijke film niet, maar het is desondanks een geweldige herinnering.

 

Kun je een anekdote met ons delen over het filmen van Return of the Jedi?
Ik vraag me af hoeveel fans weten dat de baard van Generaal Madine nep is? (Waarschijnlijk een hoop!) Gedurende de jaren is er veel gesproken over zijn haar, wat gewoon mijn eigen haar was, en destijds bovendien een stuk voller dan het nu is. Richard Marquand zag Madine echter voor zich als een personage met een baard. Aangezien er geen tijd was om de mijne te laten staan voordat de opnames voor Return of the Jedi zouden beginnen, kwam de pruikenafdeling op de proppen met een nepbaard voor Crix Madine. De eerste paar dagen ging alles prima, totdat ik op een bepaalde dag de veldslagopnames moest filmen met de tweede unit. Of het nou kwam doordat de studiolampen zo heet werden, of dat de slag zo spannend was, of dat ik mezelf liet meeslepen… hoe dan ook, een deel van de baard viel eraf en sloeg een paar keer tegen mijn gezicht terwijl ik bevelen aan het uitdelen was! Niet erg statig. Dat zou nou een zeldzame foto zijn om te hebben.

 

Wat is het verschil tussen het spelen in een James Bond film en een Star Wars film?
Wat betreft het filmen van een rol eigenlijk vrij weinig. Ik denk dat het verschil voor mij vooral ligt in de reactie van de fans. Er is een enorm grote wereldwijde fan community van de Star Wars films. Ik weet dat de Bond films ook erg populair zijn, maar de blijvende passie van de Star Wars fans lijkt zelfs met de jaren toe te nemen. En dat het nog lang moge voortduren!

 

Heeft het spelen in een Star Wars film je leven op wat voor manier dan ook veranderd?
Nou, het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat ik al zo’n twintig jaar fanmail krijg. Het is niet altijd makkelijk geweest om het bij te houden, en ik verontschuldig me tegenover fans die geen reactie hebben gekregen van mij. Ik wist tijdens het filmen dat ik onderdeel ging worden van een belangrijke film trilogie, omdat zowel Star Wars als Empire gigantische successen waren geworden. Maar in alle eerlijkheid realiseerde ik me op dat moment niet dat twintig jaar later de films nog populairder zouden zijn dan ten tijde van hun release. Een fan die ik onlangs ontmoette, vroeg mij: ”Hoe voelt het om onderdeel te zijn van de filmgeschiedenis?” Ik had het eerlijk gezegd nog nooit zo bekeken. Ja, het is erg leuk (ongeacht de lengte van mijn bijdrage in de film) en ik ben er erg trots op.

 

Je bent geregeld te gast bij conventies. Hoe denk je over dit soort bijeenkomsten?
Klopt. Ik ben eigenlijk net begonnen met het bezoeken van enkele conventies en ik vind ze erg interessant. Het is buitengewoon om te zien hoe toegewijd de fans zijn, en hoeveel het Star Wars universum voor hen betekent. Het is echt een privilege om mensen in het echt te ontmoeten en om naar hun verhalen te luisteren. Onlangs ontmoette ik een fan die mij vertelde dat “Return of the Jedi” in de zomer uitkwam waarin hij zestien werd. Hij vond dat het al het goede dat hij over die zomer voelde, belichaamde. En dat is hem sindsdien bijgebleven. Dat soort gevoelens zijn erg kostbaar voor fans, en het is geweldig om dat soort dingen met hen te kunnen delen.

 

Welke film, televisieserie of theaterstuk beschouw jij als de beste waar jij in of voor gewerkt hebt?
Ik denk dat ik Return of the Jedi moet zeggen wat betreft het regelrechte spektakel in de film en de daaropvolgende invloed op mijn leven. Ik zou ook een theaterstuk willen noemen. “The Weir” heette dat, geschreven door een geweldige Ierse schrijver, Conor McPherson. Ik speelde dat stuk zowel in het West End in Londen als op Broadway in New York. Tevens had ik het geluk om met Robert Redford te werken in The Legend of Bagger Vance. Hij is een geweldige man en een fantastische regisseur voor acteurs.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Mijn plannen voor de toekomst? Oeh, het is erg moeilijk voor een acteur om iets te plannen in zijn leven. Ik denk eigenlijk dat dat een deel van de spanning ervan is. We weten zelden wat er gaat komen. Ik hoop gewoon maar dat ik door kan gaan met werken en met het genieten van mijn leven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina