….:: Interview – Alan Ruscoe ::….

Op 14 april 1972 werd acteur Alan Ruscoe geboren in Engeland. Op zijn vijfentwintigste kreeg hij zijn eerste filmrol te pakken in Luc Besson’s The Fifth Element. Het was een rol als een alien en het zou de eerste van velen zijn. In The Phantom Menace werden dat meteen drie rollen: Bib Fortuna (in Return of the Jedi nog gespeeld door Michael Carter), de Neimoidian Daultay Dofine en Jedi Master Plo Koon. Voor Attack of the Clones keerde hij terug om ditmaal een ander personage te spelen, namelijk de Neimoidian Senator Lott Dod. De afgelopen jaren was hij geregeld te zien in één van de meest populaire Britse televisieseries ooit, de science fiction klassieker Doctor Who.

 

Hoe ben je beland in het acteerwereldje?
Ik ben eigenlijk op de traditionele manier in het acteren verzeild geraakt. Ik begon aan een college in mijn eigen stad en haalde daar het diploma voor beeldende kunsten. Hierna verhuisde ik naar Londen om te studeren aan een toneelschool, waar ik me aan het begin van mijn tweede jaar ging specialiseren in muziektheater. Mijn eerste werk was in een paar musicals.

 

Aan welke andere projecten heb je gewerkt behalve Star Wars?
Afgezien van “The Fifth Element” en Star Wars heb ik het geluk gehad om behoorlijk wat te kunnen werken in het theater. Ik was onderdeel van de cast van het stuk “Whistle Down the Wind” in West Londen. Ik sloot me bij hen aan in het tweede jaar dat het stuk speelde en bleef daar totdat het afgesloten werd in januari 2001. Mijn andere theaterwerk bestaat uit “The Rocky Horror Show” voor het Engelse Theater in Frankfurt, Duitsland (overigens een schitterend theater en als je je eens in Frankfurt bevindt, neem er dan eens een kijkje), “Rock Hard” voor de Leicester Haymarket in Engeland en daarnaast heb ik wat reclamespots voor de televisie gedaan met als meest recente de MTV campagne “There’s a little MTV in all of us” uit 2001. Het had iets te maken met mij als politieagent die een of andere gast arresteert en hem donzige handboeien omdoet. Ik zal je niet mijn volledige c.v. geven aangezien ik niet eindeloos over mijn carrière wil doorzeveren.

 

Kun je beschrijven hoe het was om aan “The Fifth Element” te werken?
Fifth Element was op alle vlakken een geweldige ervaring. Het was mijn eerste werk voor het filmdoek en ik denk dat het vanwege die reden altijd een speciale plaats in zal nemen. Luc Besson is zo’n uitmuntende regisseur en ik kreeg de kans om Gary Oldman (mijn favoriete acteur) van dichtbij aan het werk te kunnen zien. Het werktempo was af en toe waanzinnig gevolgd door de gebruikelijke korte rust waarin er enkele uren niks leek te gebeuren. Ik moet echter toegeven dat Luc voortreffelijk is in het gemotiveerd houden van zijn acteurs. Dit is een man die aan niets anders dan 12 of 13 uur filmen per dag denkt en vervolgens of naar de monteerruimte gaat om urenlang bezig te zijn de afdrukken van die dag te controleren, of verdwijnt om een scène te herschrijven of zelfs helemaal overnieuw begint! Hij is een bron van inspiratie.

 

Hoe denk je over de personages die je gespeeld hebt in Star Wars? Heb je een favoriet?
Daultay Dofine was absoluut het leukst om te spelen, maar uiteindelijk mocht ik ook een Jedi spelen. Ik denk niet dat ik daar iets aan toe hoef te voegen behalve dan dat ik mezelf tijdens het filmen een paar keer stiekem kneep!

 

Hoe verklaar je de populariteit van jouw personages?
Om eerlijk te zijn, weet ik niet of ik dat wel kan. Het lijkt er gewoon op dat iedereen iets aan Star Wars toevoegt, van de fans tot de acteurs. En ik denk ook dat iedereen er iets anders uitpikt. Of je er nou van houdt of dat je het haat, Star Wars is onderdeel geworden van allerlei culturen over de hele wereld. Persoonlijk denk ik dat het hele concept van Star Wars draait om hoe het is om mens te zijn, van de duistere verlangens van de Sith tot de spirituele zoektocht van de Jedi. Wij mogen dan wel niet stenen kunnen bewegen met de Force, maar we zijn allemaal wel eens op morele vraagstukken gestuit. Ik denk dat we ons op een bepaalde manier identificeren met zowel de goede als de slechte personages die we te zien krijgen.

 

Kun je de sfeer op de set beschrijven?
De sfeer was er altijd erg aangenaam, maar ook erg professioneel. Een erg goede omgeving om het werk gedaan te krijgen.

 

Hoeveel tijd ging er zitten in het opzetten van de maskers en het aanbrengen van de make-up?
De maskers die gebruik maakten van animatronics (die van Daultay Dofine uit Episode I en Lott Dod uit Episode II) kostten slechts minuten om op te zetten, omdat ze enkel over het hoofd getrokken hoeven te worden. Die van Plo Koon kostte ook niet zoveel tijd, maar zodra ik die op had, bleef dat ook zo voor de rest van de dag. De make-up voor Bib Fortuna uit Episode I kostte drie uur om aan te brengen en ongeveer een uur om eraf te halen.

 

Hoe lang heb je aan Episode I en II gewerkt?
Episode I duurde alles bij elkaar grofweg zo’n twee maanden. Episode II kostte wat dagen uitgespreid over de periode van ongeveer een jaar, omdat ik er pas bij betrokken werd bij de reshoots in Engeland.

 

Was er een verschil tussen het werken aan Episode I en II?
Nou ja, afgezien van het feit dat je verschillende personages speelt, met Plo Koon als uitzondering, zou ik zeggen dat het allemaal wat minder onzeker voor mij aanvoelde. Het was meer het bezoeken van oude vrienden dan werken en betaald krijgen voor een baan.

 

Kun je ons een bepaald verhaal of een leuke anekdote vertellen?
Nou, eigenlijk niet zonder dat ik daar misschien voor aangeklaagd wordt.

 

Was Star Wars gewoon een baan als elke andere voor jou of heb je persoonlijk ook een zwak voor de sage?
Ik ben nooit een grote fan geweest, maar ik ben wel opgegroeid met de eerste drie films. Ik heb dus zeker wel een paar dierbare herinneringen van mijn jeugd aan het in elkaar slaan van een paar stormtroopers en de noodlanding van een X-wing in de speeltuin samen met mijn vriendjes.

 

Star Wars fans kunnen je geregeld ontmoeten op conventies. Hoe ervaar je deze?
Ik heb conventies altijd als erg plezierig en interessant ervaren. Er hangt altijd een fantastische sfeer en het stelt mij in staat om enkele fantastische plekken te bezoeken en mensen te ontmoeten.

 

Wat is je volgende project?
Op dit moment ben ik met meerdere projecten bezig, en tevens ben ik onlangs begonnen met het schrijven van een musical samen met een vriend van mij. Ik zie wel waar het schip strandt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…..:: Terug naar de hoofdpagina